Το έργο του Green Tank στο τεύχος της Athens Voice για το Περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η Ιόλη Χριστοπούλου παρουσίασε το έργο του Green Tank σε συνέντευξη που έδωσε στην Athens Voice και τον δημοσιογράφο Λουκά Βελιδάκη.

Στο Green Tank, κύριος στόχος μας είναι να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα με γρήγορο, συμμετοχικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Πεδίο μας είναι τα databases: συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα, καταλήγουμε σε τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής, στοχεύοντας σε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς μας αφορά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος επί πολλά χρόνια βασιζόταν στο «εθνικό καύσιμο», τον λιγνίτη, και είχε το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Green Tank, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην με πάνω από τη μισή ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εμπόδια, όπως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Ένας άλλος βασικός άξονας του έργου μας είναι η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Ελλάδας. Προτείνουμε την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και τη στήριξη της νεολαίας σε αυτές τις περιοχές, διεκδικώντας παράλληλα τη χρηματοδοτική στήριξή τους με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Τέλος, ένας τρόπος επίτευξης της ενεργειακής μετάβασης με κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετοχή των πολιτών είναι οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς στη χώρας μας. Το πρόβλημα του κορεσμού του δικτύου απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές για τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου.

Το ειδικό τεύχος της Athens Voice για την πράσινη οικονομία και τη ναυτιλία στην Ελλάδα κυκλοφόρησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη της Ιόλης Χριστοπούλου εδώ.