Ευκαιρίες και προκλήσεις για τα έργα CCS στην Ελλάδα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται έντονα το ζήτημα της επάρκειας χώρου στον Πρίνο της Καβάλας για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture and Storage – CCS) που δεσμεύονται από βιομηχανικές διεργασίες.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Νίκος Μάντζαρης ανέφερε σε δηλώσεις του στο Business Daily ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του CCS στην Ελλάδα είναι να γίνει μια αξιολόγηση, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες αποθήκευσης σε βάθος χρόνου».

Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις για τα προγράμματα απανθρακοποίησής τους, οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και Ηρακλής, καθώς και η Motor Oil έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας για τέτοια projects.

«Τα έργα CCS είναι απαραίτητα, αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις βιομηχανικές διεργασίες που δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως τα τσιμέντα, και σε δεύτερη φάση σε τομείς όπως η ναυτιλία, αλλά όχι στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής», τονίζει ο κ. Μάντζαρης.

«Είναι ευκαιρία να γίνει σωστά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει με λάθος τρόπο», κατέληξε ο ίδιος.

Mπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ του Business Daily εδώ.