Σε επίπεδα που ξεπερνούν αυτά προ της ενεργειακής κρίσης έχουν φτάσει οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού και η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα το 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Green Tank για το οκτάμηνο, στα οποία γίνεται αναφορά σε ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη για το Εuro2day (12/9/2024), οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω του Turkstream τον Αύγουστο έφτασαν τις 3.64 ΤWh και είναι οι δεύτερες υψηλότερες ιστορικά στην Ελλάδα, μετά τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο (3.66 ΤWh).
Παράλληλα, όλους τους μήνες του 2024 έχουμε μια αύξηση της χρήσης του αερίου σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Συνολικά, στο οκτάμηνο η αύξηση του αερίου ανέρχεται στο 27%.
Μια βασική αιτία πίσω από αυτό είναι η αυξημένη χρήση του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε σχέση με το 2023, όπως ανέφερε η αναλύτρια δεδομένων του Green Tank, Ιωάννα Σούκα, σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Κορίνα Γεωργίου για την εκπομπή «Euranet» του ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 (15/9/2024).
Η αύξηση αυτή οφείλεται, στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιφερειακής κρίσης τιμών από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση: τα ελλείματα στην προσφορά ενέργειας που προέκυψαν για διάφορους λόγους σε χώρες της Nοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στην ευρύτερη περιοχή. Οι ελληνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο κατανάλωσαν περισσότερο αέριο από τη φθηνότερη πηγή (τη Ρωσία), προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση στις γειτονικές χώρας, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη στην πορεία, ανεβάζοντας όμως και τις τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τμήμα αυτών των αυξήσεων μετακυλίονται και στη λιανική αγορά, παρά τη μικρή επιστροφή στους καταναλωτές από την παρακράτηση τμήματος των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο.
Έτσι, η Ελλάδα καταλήγει να έχει μια αντίθετη πορεία σε σχέση με την Ευρώπη: παρά τις καλές επιδόσεις της την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, πλέον η χώρα μας είναι ουραγός ως προς τον εθελοντικό στόχο μείωσης κατανάλωσης αερίου – και μάλιστα έχει αυξήσει την κατανάλωση μέχρι στιγμής το 2024, αντί να τη μειώσει.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Απόλυτη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο» στο Euro2day πατώντας εδώ.
Ακούστε τη συνέντευξη της Ιωάννας Σούκα στο «Euranet» στο κανάλι μας στο YouTube.