Τους προβληματισμούς και την επιθυμία για μεγαλύτερη εμπλοκή στο μέλλον του τόπου τους εξέφρασαν νέοι σε Κοζάνη και Τρίπολη στο πλαίσιο των δύο Youth Summit που οργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) στις 16 και 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών ήταν αφενός η ενημέρωση των νέων για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021 -2027, καθώς και για τις δυνατότητες που αυτό δίνει στους ίδιους για επιχειρηματική δράση, απασχόληση, εκπαίδευση και εν γένει ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους. Αφετέρου, να εκφράσουν οι νέες και οι νέοι των λιγνιτικών περιοχών τις σκέψεις τους για το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής τους, να συνομιλήσουν με την ΕΥΔΑΜ και να αναδείξουν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προγράμματα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που διαμορφώνει η μετάβαση.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερίδων, η ΕΥΔΑΜ παρουσίασε το ΠΔΑΜ 2021-2027, τους πυλώνες χρηματοδότησης και την πορεία υλοποίησής του, ενώ μαζί με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» εξήγησαν το πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και παρουσίασαν καλές πρακτικές για την υποβολή και υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Παράλληλα, και στις δύο εκδηλώσεις έλαβαν χώρα ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια δημιουργίας ιδεών με τη συμμετοχή ειδικών από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση και τα αντίστοιχα τοπικά Πανεπιστήμια, όπως επίσης και της Ιωάννας Θεοδοσίου από το Green Tank. Εκεί, αναδείχθηκαν τα κενά γνώσης για το ΠΔΑΜ 2021 – 2027, αλλά και οι ευκαιρίες πλήρωσής τους. Πολύ περισσότερο, όμως, για πρώτη φορά δόθηκε το βήμα σε άτομα από την Gen Z, Μilennials, αλλά και κάποιους Gen X-ers για να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα όπως η δίκαιη μετάβαση, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και κυρίως η ενασχόληση της νέας γενιάς με όλα αυτά.
Το Green Tank υποστήριξε τα δύο Youth Summit και συμμετείχε αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι των λιγνιτικών περιοχών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας στοιχεία από τις αναλύσεις του σχετικά με την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φυγή των νέων, τους τομείς απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Απάντησε σε ερωτήματα και παρουσίασε προτάσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση της Δίκαιης Μετάβασης, τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν ουσιαστικά σε αυτή, την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων από τη νεολαία, τους τομείς απασχόλησης που μπορούν να υποδεχτούν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Δύο τοπικές οργανώσεις νέων της Δυτικής Μακεδονίας– ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και οι Go Alive – έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση της Κοζάνης, παρουσιάζοντας τη δράση τους μέσω της οποίας κινητοποιούν και υποστηρίζουν τους νέους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στη δίκαιη μετάβαση.
Παράλληλα, συνεισφέροντας στην εξοικείωση των νέων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank Ιωάννα Θεοδοσίου συνέβαλε σε ένα Q&A για το free press περιοδικό «Τοgether» της Κοζάνης, όπου με απλό και κατανοητό τρόπο απάντησε στο «ποιος, πού, πώς, πότε και γιατί» ενός φαινομενικά δυσνόητου και δύσκαμπτου συστήματος, επιχειρώντας να αναδείξει γιατί αφορά τη νεολαία η Δίκαιη Μετάβαση και οι ευκαιρίες που αυτή δημιουργεί.
Στην εκδήλωση της Κοζάνης, το «παρών» έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, καθώς και οι τοπικές οργανώσεις νέων Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και Go Alive. Κατά την ανοιχτή συζήτηση, ομιλητές ήταν η Γεωργία Ποζουκίδου από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση και η Ιωάννα Θεοδοσίου από το Green Tank.
Στην εκδήλωση της Τρίπολης, πέρα από τον διοικητή της ΕΥΔΑΜ, παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής. Κατά την ανοιχτή συζήτηση, ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Γεωργίου από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Ιωάννα Θεοδοσίου από το Green Tank.
Xαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, ο οποίος παρακολούθησε τις συζητήσεις σε Κοζάνη και Τρίπολη, συμβάλλοντας με τις παρεμβάσεις του.
Και στις δύο εκδηλώσεις συντονιστής της ανοιχτής συζήτησης και του εργαστηρίου που ακολούθησε, ήταν ο αρχισυντάκτης της LiFO Γιάννης Πανταζόπουλος.
«Η στροφή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών δεν μπορεί να υλοποιηθεί με δίκαιο τρόπο εάν δεν συμπεριλάβει και τη νεολαία. Η Δίκαιη Μετάβαση φέρνει προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και ευκαιρίες. Οι διαθέσιμοι πόροι μπορούν να διοχετευθούν στοχευμένα προς τις επιχειρηματικές και κοινωνικές ανάγκες της νεολαίας, ώστε να δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε οι νέοι και οι νέες των λιγνιτικών περιοχών να μείνουν στον τόπο τους», δήλωσε σχετικά η Ιωάννα Θεοδοσίου.