Στο άρθρο του στο Energypress.gr, ο Νίκος Μάντζαρης αναλύει τις προκλήσεις που φέρνει η εισαγωγή του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ-2) για τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές από το 2027, καθώς επίσης και τον ρόλο του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα και τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα Κοινωνικά Σχέδια για το Κλίμα.
Η εφαρμογή του ΣΕΔΕ-2 αναμένεται να αυξήσει το κόστος θέρμανσης και μετακίνησης, επιβαρύνοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, διαθέτοντας 86,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2032, με 4,8 δισ. ευρώ να προορίζονται για την Ελλάδα. Το ανεπαρκές αυτό ποσό μπορούν να συμπληρώσουν τα κράτη μέλη με επιπλέον έσοδα από το ΣΕΔΕ-1 και το ΣΕΔΕ-2 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής και μεταφορικής φτώχειας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, τα κράτη μέλη πρέπει να καταθέσουν τα Κοινωνικά Σχέδια για το Κλίμα (ΚΣΚ), τα οποία θα καθορίσουν τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν και τις κατηγορίες δικαιούχων. Ο Νίκος Μάντζαρης τονίζει τη σημασία μιας ουσιαστικής διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους για τα σχέδια αυτά.
Επιπλέον, η αποτελεσματική χρήση των πόρων αποτελεί κρίσιμο ερώτημα. Συγκεκριμένα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε λύσεις που συμβάλλουν στη μόνιμη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης και η προώθηση βιώσιμων μεταφορών, αντί για βραχυπρόθεσμες επιδοτήσεις κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.
Το άρθρο καταλήγει ότι τα Κοινωνικά Σχέδια για το Κλίμα συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για την ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων και την προστασία του κλίματος, αρκεί να συνοδευτούν από πολιτικές που βασίζονται στα δεδομένα και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το εγχείρημα κινδυνεύει να αποτύχει, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Το άρθρο γνώμης του Νίκου Μάντζαρη δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2024 στο energypress.gr, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο αφιέρωμα του ίδιου ιστότοπου με τίτλο «Οι εμπειρίες του 2024, οι προκλήσεις και οι προσδοκίες για το 2025 – Γράφουν οι πρωταγωνιστές του ενεργειακού τομέα».