Ο ελληνοαμερικανικός ιστότοπος Greek Reporter αφιέρωσε πρόσφατα ένα εκτενές άρθρο στο SAvE Whales, το καινοτόμο σύστημα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για να προστατεύσει τους φυσητήρες από συγκρούσεις με πλοία στο Στενό των Κυθήρων.
Στο άρθρο, αναδεικνύεται η προσπάθεια για την προστασία των φυσητήρων και τα επόμενα βήματα για τη μείωση των κινδύνων που απειλούν αυτά τα εμβληματικά θαλάσσια θηλαστικά.
Οι επιστημονικές ομάδες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του SAvE Whales, συλλέγουν δεδομένα για τη βελτίωση του συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2028.
Όπως επισήμανε η Ιόλη Χριστοπούλου, μεταξύ των προκλήσεων για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος είναι η επιλογή της θέσης που θα εγκατασταθεί το σύστημα, η ανθεκτικότητα για λειτουργία όλο το χρόνο μέσα από ποικίλες καιρικές συνθήκες, η κατανάλωση ενέργειας και τα συστήματα μετάδοσης δεδομένων.
Το άρθρο από τη δημοσιογράφο Φιλιώ Κοντραφούρη δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2025 και είναι διαθέσιμο στα αγγλικά εδώ.
Ο πληθυσμός φυσητήρων που ζουν στην Ελληνική Τάφρο ανακαλύφθηκε το 1998 από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Οι συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία αναγνωρίστηκαν σύντομα από την ίδια ερευνητική ομάδα ως η κύρια απειλή για την επιβίωση αυτού του απειλούμενου πληθυσμού. Το SAvE Whales [System for the Avoidance of ship-strikes with Endangered Whales], που είναι ένα σύστημα για την αποτροπή συγκρούσεων πλοίων με απειλούμενα κητώδη, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταξύ 2019 και 2021 από το Πέλαγος και το ΙΤΕ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την OceanCare. Προσφέρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία που χρησιμεύει ως συμπληρωματικό μέτρο αντιμετώπισης της απειλής των συγκρούσεων με πλοία. Το μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2024, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την OceanCare και τo Green Tank προβλέπει την αναβάθμιση και την πλήρη εφαρμογή του συστήματος στο Στενό των Κυθήρων έως το 2028.