Στις 17 Ιανουαρίου 2025, η OceanCare και οι συνεργάτες της διοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση στην επιχειρηματική λέσχη St. Nicholas Business Club στον Πειραιά, συγκεντρώνοντας βασικούς φορείς της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, με σκοπό να αντιμετωπίσουν κρίσιμες προκλήσεις στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από συγκρούσεις με πλοία και την υποθαλάσσια ηχορύπανση, με ιδιαίτερη έμφαση στον ευάλωτο πληθυσμό των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο.
Σε συνεργασία με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το WWF Ελλάς και την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Arcadia Shipmanagement, η εκδήλωση ανέδειξε πρακτικές λύσεις, όπως το σύστημα SAvE Whales – ένα καινοτόμο εργαλείο που αναπτύχθηκε από την OceanCare, το Ινστιτούτο Πέλαγος, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Green Tank, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης – για τη μείωση των συγκρούσεων πλοίων σε περιοχές όπου η εκτροπή της πορείας τους δεν είναι εφικτή, ανιχνεύοντας σε πραγματικό χρόνο τους φυσητήρες και προειδοποιώντας τους ναυτικούς για την παρουσία τους.
Η Arcadia Shipmanagement, δίνοντας το παράδειγμα στον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο, δεσμεύτηκε να εκτρέπει τα πλοία της μακριά από την Ελληνική Τάφρο και να διερευνήσει μεθόδους μείωσης του υποθαλάσσιου ακουστικού αποτυπώματος του στόλου της. Η εταιρεία εξέφρασε, επίσης, ενδιαφέρον για την πιλοτική εφαρμογή του SAvE Whales. Όπως τόνισε ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας, Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Εκπαίδευσης της Arcadia Shipmanagement, Πλοίαρχος Απόστολος Σκεμπές: «Η ναυτιλία χρησιμοποιεί τις θάλασσες, όπου αυτά τα θηλαστικά ζουν και αναπαράγονται, όμως εμείς οι άνθρωποι δεν ζούμε εκεί και πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πλάσματα και το φυσικό τους περιβάλλον με σεβασμό». Κάλεσε, επίσης, όλους τους εκπροσώπους της ναυτιλίας να αναλάβουν δράση, μέσω της συνεργασίας με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προστασία της θαλάσσιας ζωής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement και Πρόεδρος του Green Award Foundation, Πλοίαρχος Δημήτριος Ματθαίου, χαρακτήρισε την προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο ως μια πρόκληση ύψιστης σημασίας. Μοιράστηκε τα πρωτοποριακά βήματα που έχει κάνει το Green Award για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως η παροχή κινήτρων στις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση των συγκρούσεων πλοίων και των επιπτώσεων του υποθαλάσσιου θορύβου.
Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Nicolas Entrup από την OceanCare, περιλάμβανε εξειδικευμένες παρουσιάσεις για τη διατήρηση των φυσητήρων, τα μέτρα αποφυγής συγκρούσεων με πλοία και τις στρατηγικές μείωσης του υποθαλάσσιου θορύβου.
Η Υπεύθυνη Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι, μαζί με τον Σύμβουλο Πολιτικής της OceanCare & του IFAW και ειδικό στη Ναυτιλία, Αλέξανδρο Ξυδιά, παρουσίασαν μια ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων πλοίων στην Ελληνική Τάφρο, προτείνοντας μια χαμηλού ρίσκου εναλλακτική διαδρομή που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανατηφόρων συγκρούσεων με τον απειλούμενο πληθυσμό φυσητήρων.
Ο συνασπισμός των ΜΚΟ (IFAW, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και WWF Ελλάς) συνεργάζεται ενεργά με ναυτιλιακούς φορείς για την προώθηση της εκτροπής πορείας των πλοίων – ένα μέτρο που έχει ήδη υποστηριχθεί από μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες. «Με μια μικρή μετατόπιση της πορείας τους δυτικά, τα πλοία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων της Ελληνικής Τάφρου», υπογράμμισε ο Α. Ξυδιάς.
Εκ μέρους του προγράμματος SAvE Whales, η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank, ανέδειξε πώς το όραμα για ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων πλοίων γίνεται πραγματικότητα. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΟΦΥΠΕΚΑ, της OceanCare και του Green Tank, τον Ιούνιο του 2024, το σύστημα SAvE Whales βρίσκεται σε φάση δοκιμής και αναβάθμισης, με στόχο να τεθεί πλήρως σε λειτουργία στο Στενό των Κυθήρων έως το 2028.
Εκ μέρους του IFAW, ο Διαχειριστής Εκστρατειών Andreas Dinkelmeyer, μαζί με τον Σύμβουλο Πολιτικής της OceanCare & του IFAW και ειδικό στη Ναυτιλία, Αλέξανδρο Ξυδιά, παρουσίασαν στοιχεία για τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης. «Η υποθαλάσσια ηχορύπανση είναι ένας υποτιμημένος ρύπος και ένας τεράστιος στρεσογόνος παράγοντας για τους ωκεανούς, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή», δήλωσε ο Α. Dinkelmeyer. «Όμως υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: αν σταματήσουμε να παράγουμε θόρυβο, αυτός εξαφανίζεται άμεσα, χωρίς υπολείμματα. Αν η ναυτιλία μειώσει την ταχύτητα των πλοίων, ο υποθαλάσσιος θόρυβος θα μειωθεί. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θετική συνεργασία με τον ναυτιλιακό τομέα, όπως έγινε και εδώ, για να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στους ωκεανούς μας».
Αυτή η επιτυχημένη συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής στα ελληνικά ύδατα μέσω εφικτών, πρακτικών και υποστηριζόμενων από τη βιομηχανία λύσεων.