Τις προϋποθέσεις για να είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμος ο εξηλεκτρισμός τομέων με μεγάλο ανθρακικό και οικονομικό αποτύπωμα ανέλυσε ο Νίκος Μάντζαρης κατά τη διάρκεια πάνελ με τίτλο «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διημερίδας «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο», που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή “CLIMPACT”.
Από άποψη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως τόνισε, ο εξηλεκτρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση ορυκτού αερίου για την κάλυψη της επιπλέον ζήτησης, όπως γίνεται σήμερα, δεν συμβαδίζει με την κλιματική ουδετερότητα.
Συνεπώς, η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας, αρκεί να χωροθετούνται ορθά και να εφαρμόζεται η αρχή της ενεργειακής απόδοσης πρώτα (“energy efficiency first principle”).
Αναφορικά με την οικονομική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μάντζαρης υπογράμμισε ότι το όφελος για τους καταναλωτές εξαρτάται από τα μέτρα πολιτικής που θα υιοθετηθούν
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τρεις χαρακτηριστικούς τομείς με υψηλό ανθρακικό και οικονομικό αποτύπωμα: τις μεταφορές, τα κτίρια και τις βιομηχανίες. Ειδικά οι μεταφορές αναμένεται να είναι ο κορυφαίος ρυπαντής της χώρας από το 2026 και μετά. Αντίστοιχα, τα κτίρια χρειάζονται μια ειδική αντιμετώπιση με προτεραιότητα στην αυτοπαραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, έτσι ώστε το οικονομικό όφελος να κατευθυνθεί στους καταναλωτές, καθιστώντας τη μετάβαση κοινωνικά δικαιότερη
Με την ευκαιρία, ο Νίκος Μάντζαρης είπε ότι τόσο για τον τομέα των κτιρίων όσο και για τον τομέα των μεταφορέων αναμένονται αυτή την περίοδο σημαντικοί πόροι προς αξιοποίηση από το νέο και το υφιστάμενο ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών), το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα κ.ά.
Τέλος, ο εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας είναι αντιμέτωπος με προκλήσεις όπως η τεχνολογική ωριμότητα και το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας «πράσινων» λύσεων. Και όλα αυτά, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Ολοκληρώνοντας, ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει μια win-win λύση τόσο για τους πολίτες όσο και για τους παραγωγούς ενέργειας και τη βιομηχανία. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού εξαρτάται από την προσεκτική επιλογή ενεργειακών πηγών, τη σωστή χωροθέτηση των ΑΠΕ, την έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και τις κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίσουν το όφελος για τους πολίτες.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης:
- Σωτήριoς Καρέλλας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, μέλος του δικτύου CLIMPACT,
- Χρήστος Τουρκολιάς, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) / Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού,
- Κώστας Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) / Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ),
- Γιώργος Τσουράκης, εκπρόσωπος από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) / Διεύθυνση Στρατηγικής & Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος – Τομέας Δυναμικής Ασφάλειας Συστήματος.
- Συνονίστρια ήταν η Δρ. Έλενα Γεωργοπούλου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης ΕΑΑ.
Η ημερίδα του CLIMPACT διεξήχθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου 2025. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις διεργασίες της δεύτερης ημέρας εδώ. Η παρέμβαση του Νίκου Μάντζαρη ξεκινάει στις 5:27:37.