Pre Loader

Χρονικά Ποσειδωνίας: Ο Όρμος Ατζικιάρι στην Κρήτη

Στην ιστοσελίδα ως μέρος της σειράς άρθρων τα Χρονικά της Ποσειδωνίας του έργου Interreg Euro-MED – ARTEMIS δημοσιεύτηκε άρθρο με συνεντεύξεις από την ομάδα των εταίρων του έργου από την Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Green Tank, στις οποίες εξηγούν τις δράσεις τους σχετικά με την αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στον όρμο Ατζικιάρι στη Σητεία της Κρήτης που αποτελεί πιλοτική περιοχή του έργου.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μελετά τον Όρμο Ατζικιάρι στην Κρήτη από το 2019, μετά την παύση λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας. Οι έρευνες πεδίου που υλοποιούνται καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα στοιχεία της βιοποικιλότητας που απαντώνται, στον όρμο Ατζικιάρι, επιβεβαιώνοντας σοβαρή ρύπανση από το παρελθόν αλλά και από ρεύματα που μεταφέρουν πλαστικά. Επιπλέον, αν και το οικοσύστημα δείχνει σημεία ανάκαμψης, η φυσική αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα να κρίνεται πως χρειάζεται ενίσχυση με τεχνητά μέσα.

Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της βιοποικιλότητας αναμένονται στις αρχές του 2025 και θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματα του ARTEMIS, μεταξύ των οποίων είναι ο καθορισμός του βυθού και η πιλοτική δράση μεταφύτευσης της Ποσειδωνίας που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2025.

Παράλληλα, το Green Tank έχει ξεκινήσει με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τοπικούς φορείς, κατοίκους και επαγγελματίες ώστε να εντοπίσουν θεσμικά κενά και να διαμορφώσουν εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής για την αποκατάσταση της Ποσειδωνίας. Ακόμα, εξετάζονται καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης, όπως η δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών για Οικοσυστημικές Υπηρεσίες.

Η συνεργάτιδα για τη Φύση του Green Tank Σύρου Δήμητρα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ειδικούς και τοπικούς φορείς σχετικά με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθεί το μελλοντικό σχέδιο αποκατάστασης Ποσειδωνίας. Αν εντοπίσουμε κάποιο κενό ή κάποια ευκαιρία στο υπάρχον πλαίσιο, μπορούμε στη συνέχεια να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια στο Ατζικιαρί ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα. Για να το πετύχουμε αυτό, οφείλουμε να ακούσουμε όλες τις φωνές και να κατανοήσουμε όλες τις οπτικές.»

Τον Μάρτιο του 2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τοπικούς φορείς στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί δράση ενημέρωσης στη Σητεία, κοντά στον Όρμο Ατζικιάρι. Στις συναντήσεις αυτές αφενός ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για την αξία της Ποσειδωνίας και τη σημασία της αποκατάστασης κι αφετέρου συγκεντρώνονται στοιχεία και απόψεις που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα του έργου. Στη συνέχεια, οι εταίροι του ARTEMIS θα σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αποκατάστασης, προσαρμοσμένο στην ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στις 01/04/2025 στον ιστότοπο του έργου Interreg Euro-MED – ARTEMIS και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.

To έργο Interreg EuroMED ARTEMIS (Accelerating the Restoration of Seagrass Meadows in the Mediterranean area through Innovative ecosystemservice based Solutions) έχει ως στόχο τη βελτίωση των τεχνικών αποκατάστασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica), την αποτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν και τη δημιουργία πρωτοποριακών τεχνικών για την ενσωμάτωσή τους αφενός στη χάραξη πολιτικής και αφετέρου σε επενδυτικές αποφάσεις. Το έργο υλοποιείται από δέκα εταίρους. Συντονιστής του έργου είναι το Plan Bleu. Από την Ελλάδα συμμετέχουν, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank. Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).