Στην ανάγκη οι ενεργειακές κοινότητες – τόσο στην Ελλάδα γενικά όσο και στη Δυτική Μακεδονία ειδικότερα – να υπηρετήσουν πραγματικά το πνεύμα της ενεργειακής δημοκρατίας στάθηκε ο ενεργειακός σύμβουλος Στέλιος Ψωμάς στο podcast της εφημερίδας «Χρόνος Κοζάνης» που παρουσιάζει ο Σωκράτης Μουτίδης. Το επεισόδιο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του «Χρόνου Κοζάνης» με το Green Tank.
Όσον αφορά τη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank, η Περιφέρεια καταγράφει περίπου 300 ενεργειακές κοινότητες και τα έργα που έχουν αιτηθεί ανέρχονται σε 650 μεγαβάτ.
Εντούτοις, όπως παρατήρησε ο κ. Ψωμάς, υπάρχει μια δυσαρέσκεια στους πολίτες της περιοχής για την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν 4 μεγάλα έργα της τάξης των 100 μεγαβάτ το καθένα και διάθεση περίπου 400 μεγαβάτ σε συλλογικά σχήματα ενεργειακών κοινοτήτων σε Κοζάνη και Φλώρινα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα διατεθεί ο ηλεκτρικός χώρος για να προχωρήσουν αυτά τα έργα.
Ο Στέλιος Ψωμάς αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη Δυτική Μακεδονία με το νέο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έτσι ώστε οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και οι ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ να παίρνουν δωρεάν το 50% της ενέργειας που καταναλώνουν.
Εκτίμησε επίσης ότι κάτι τέτοιο απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για την αυτοπαραγωγή στη Δ. Μακεδονία, με τη λογική ότι θα χρησιμοποιηθούν αδειοδοτικά ώριμα έργα που διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης.
Σε εθνικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρους στην ΕΕ-27 στις ενεργειακές κοινότητες, η πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια σειρά προβλημάτων, όπως το ζήτημα της επάρκειας του ηλεκτρικού χώρου και κυρίως το γεγονός ότι το 90% εξ αυτών αφορούν έργα φωτοβολταϊκών προς πώληση ενέργειας και όχι προς ιδιοκατανάλωση.
Φυσικά, αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συνεργατικότητας που διαπνέει τις ενεργειακές κοινότητες.
«Η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι σχήμα λόγου», τόνισε ο κ. Ψωμάς, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ να απελευθερώσει ακόμα περισσότερο ενεργειακό χώρο, να εξασφαλιστεί χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη σύσταση νέων ενεργειακών κοινοτήτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν οι πολίτες να συμμετάσχουν έμπρακτα και να απολαύσουν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης, διασφαλίζοντας την ενέργεια που χρειάζεται το σπίτι ή η επιχείρησή τους με λογική τιμή και καθαρό τρόπο.
Kατά τη διάρκεια του podcast τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο για να ενοποιηθούν σε μία οι δύο ανενεργές ενεργειακές κοινότητες της περιοχής και το γεγονός ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα η σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο· όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής προτεραιότητας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αναφορικά με θέματα ενεργειακής μετάβασης.
To podcast δημοσιεύθηκε την Tρίτη 28 Μαΐου 2024 και μπορείτε να το ακούσετε πατώντας εδώ.