Εμμανουέλα Δούση

Εμμανουέλα Δούση

Mέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής

Η Εμμανουέλα Δούση είναι Καθηγήτρια διεθνών θεσμών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει, εκτός άλλων, μαθήματα για την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Προστασία του Περιβάλλοντος καθώς και την Κλιματική Διπλωματία.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Η ενασχόλησή της με το περιβάλλον ξεκινά ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν μετά το πρώτο μεταπτυχιακό της στο διεθνές δίκαιο, απέκτησε δεύτερο στο δίκαιο περιβάλλοντος. Έκτοτε τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της εστιάζει στον ρόλο του διεθνούς δικαίου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  (Διεθνές δίκαιο και διπλωματία της κλιματικής αλλαγής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2020).

Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία και έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο European University Institute (EUI) και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και της διεθνούς Επιτροπής της International Law Association για τον ρόλο του διεθνούς δικαίου στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Από το 2018 είναι κάτοχος της έδρας UNESCO για την κλιματική διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.