Τέλος εποχής για τον λιγνίτη

Ζημιές της τάξης των €700 εκ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων τα τελευταία 3,5 χρόνια αποκαλύπτει έκθεση τoυ Green Tank, η οποία προτείνει αποσύρσεις συγκεκριμένων μονάδων άμεσα ώστε να περιοριστούν οι ζημιές της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια.

Φως στα οικονομικά των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά τα προηγούμενα 3,5 χρόνια ρίχνει η έκθεση της δεξαμενής σκέψης The Green Tank με τίτλο «Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής». Στην έκθεση εξετάζονται 4 σενάρια και γίνονται προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τα επόμενα 3,5 χρόνια. Η έκθεση δείχνει ότι:

  • Από τον Ιανουάριο 2016 έως τον Ιούνιο 2019, η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές €683 εκατ. από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. 

  • Εάν ο σημερινός λιγνιτικός στόλος παραμείνει ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει καθαρές ζημιές της τάξης των €1,3 δις.
  • Κανένα μελλοντικό σενάριο δεν μπορεί να οδηγήσει την ελληνική λιγνιτική βιομηχανία σε καθαρά κέρδη τα επόμενα 3,5 χρόνια, ακόμα και αν οι τιμές άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η έκθεση καταλήγει ότι πέραν της προστασίας του κλίματος, της φύσης και της δημόσιας υγείας, η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται και για αμιγώς οικονομικούς λόγους στο πλαίσιο της οικονομικής διάσωσης της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην ιστορία της. Συγκεκριμένα:

  • Προτείνονται οι αποσύρσεις των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις καθαρές ζημιές της λιγνιτικής βιομηχανίας κατά περισσότερο από €600 εκ. τα επόμενα 3,5 χρόνια.
  • Υπό την προϋπόθεση ότι 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, προτείνονται επίσης οι αποσύρσεις των μονάδων του Αγ. Δημητρίου Ι-ΙΙ και Μεγαλόπολης IV καθώς θα βελτιώσουν κατά 66% τα οικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με το σενάριο στο οποίο δεν πραγματοποιείται καμία απόσυρση. 

Τα ευρήματα της έκθεσης αναδεικνύουν επίσης την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το σημερινό προσχέδιο του ΕΣΕΚ προτείνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 9,5 TWh από λιγνίτη το 2030 από ένα λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος 2,7 GW, ενώ η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική διάσωση της ΔΕΗ είναι στενά συνδεδεμένη με τα ίδια επίπεδα λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αλλά 10 χρόνια νωρίτερα, διατηρώντας ένα πολύ μικρότερο λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος λιγότερο από 1,5 GW.

«Τα στοιχεία δεν ψεύδονται. Με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών διοξειδίου του άνθρακα και το γεγονός ότι οι ελληνικοί λιγνιτικοί σταθμοί έχουν μακράν τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα στην Ευρώπη, επιβάλλεται η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 το αργότερο. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση μπορούν να συμβάλλουν στην επιλογή των μονάδων που πρέπει να αποσυρθούν κατά προτεραιότητα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα στη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank.

Σημειώσεις:

  1. Τα αποτελέσματα για την κατάσταση των οικονομικών των λιγνιτικών μονάδων για τα προηγούμενα 3,5 χρόνια βασίζονται σε ένα απλό μοντέλο για την εκτίμηση των μηνιαίων μικτών και καθαρών κερδών για κάθε μία από τις 14 λιγνιτικές μονάδες της χώρας, το οποίο εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.
  2. Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 3,5 χρόνια βασίζονται στο ίδιο μοντέλο και σε ρεαλιστικές παραδοχές για τις μελλοντικές τιμές κρίσιμων παραμέτρων. Εξετάστηκαν 4 σενάρια: το πρώτο βασίζεται στη διατήρηση της λιγνιτικής ισχύος ως έχει (Business as usual (BaU) και στη συνέχεια άλλα τρία σενάρια που περιλαμβάνουν διαδοχικά αποσύρσεις συγκεκριμένων λιγνιτικών μονάδων.
  3. Διαβάστε την πλήρη έκθεση «Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής.» εδώ.
  4. Διαβάστε τη σύνοψη της έκθεσης εδώ.