To 2o φόρουμ δημάρχων της Δίκαιης Μετάβασης στη Γερμανία

Ο Νίκος Μάντζαρης του Green Tank συμμετείχε στο 2ο φόρουμ δημάρχων της Δίκαιης Μετάβασης που διοργανώθηκε από τον δήμαρχο του Weisswasser της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Στο φόρουμ συμμετείχαν 15 δήμαρχοι από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία και Βοσνία Ερζεγοβίνη), ο Έλληνας ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, πολλοί εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία καθώς και δημοσιογράφοι.

Στόχος της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε πέρυσι από τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη με τη διοργάνωση του 1ου φόρουμ δημάρχων στην Κοζάνη, είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας λιγνιτικών δήμων από όλη την Ευρώπη σε θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση των τοπικών οικονομιών σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός ότι εκτός από τον Λευτέρη Ιωαννίδη, στις εργασίες του φόρουμ συμμετείχαν και οι νέοι δήμαρχοι Φλώρινας (Βασίλης Γιαννάκης) και Αμυνταίου (Άνθιμος Μπιτάκης), αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων δημάρχων και να ασχοληθούν με ζητήματα Δίκαιης Μετάβασης στις περιοχές τους.

Την επομένη μέρα, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των ΜΚΟ συναντήθηκαν στο Βερολίνο με την υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας κα Svenja Schulze, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εντυπώσεις τους από το φόρουμ, για τα σχέδια της Γερμανικής κυβέρνησης για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη ως το 2038 το αργότερο καθώς και για τη στήριξη που θα παρέχουν προς τις λιγνιτικές περιφέρειες της χώρας.

Τέλος, οι δήμαρχοι συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας γύρω από ζητήματα Δίκαιης Μετάβασης.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ των απεσταλμένων δημοσιογράφων του kozani.tv για το διήμερο της επίσκεψης στο Weisswasser και το Βερολίνο εδώ.

Ειδικότερα μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις όλων των Ελλήνων συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Μάντζαρη εδώ: