Κοινό αίτημα 17 ΜΚΟ για την απολιγνιτοποίηση της Τσεχίας

Επιστολή προς τον Τσέχο πρωθυπουργό Andrej Babiš και τους υπουργούς της κυβέρνησης της Τσεχίας συνυπέγραψε το Green Tank μαζί με 16 άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης που μετέχουν στη συμμαχία Europe Beyond Coal, ζητώντας να θεσπιστεί ημερομηνία πλήρους απεξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα πριν το 2030. Μια τέτοια απόφαση θα διευκολύνει τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών της Τσεχίας σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Στην επιστολή τους οι οργανώσεις εξηγούν ότι η απολιγνιτοποίηση είτε το 2033 είτε το 2038, με βάση την πρόταση της σχετικής Επιτροπής στην Τσεχία, είναι ασύμβατη με τον νέο πανευρωπαϊκό κλιματικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ήδη 3 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απεξαρτηθεί πλήρως από τα στερεά ορυκτά καύσιμα, ενώ 11 ακόμα έχουν δεσμευθεί ότι θα το πράξουν πριν το 2030.

Οι ΜΚΟ εξηγούν επίσης ότι η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα πριν το 2030 επιβάλλεται και για αμιγώς οικονομικούς λόγους καθώς η τιμή του δικαιώματος εκπομπών CO2 έχει ήδη εκτοξευθεί στα 40 ευρώ τον τόνο, ενώ όλες οι αναλύσεις δείχνουν ισχυρά ανοδικές τάσεις στη διάρκεια ολόκληρης της δεκαετίας.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι η έκθεση της Τσέχικης Επιτροπής που πρότεινε τις ημερομηνίες απεξάρτησης μετά το 2030 βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές για την εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το 2020 ήταν η πρώτη φορά που οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή (στα Αγγλικά) εδώ.