Τίτλοι τέλους για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή λιγνιτική μονάδα

Ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται στην Πολωνία. Ο σταθμός του Belchatow έχει ισχύ 5,1 GW, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές το μέγεθος του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου του μεγαλύτερου λιγνιτικού σταθμού στην Ελλάδα, και μαζί με τα ορυχεία που τον περιβάλλουν είναι ορατός ακόμα και από το διάστημα. Πρόκειται για τον σταθμό- σύμβολο υψηλών εκπομπών CO2 στην Πολωνία, ενώ είναι η βιομηχανική εγκατάσταση με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια ενός έτους εκπέμπει 30.1 Mt CO2eq (για το 2020), σχεδόν όσο ολόκληρη η Σλοβακία, 33.7 Mt CO2eq (για το 2019).

Το 2018 ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε ο σταθμός του Belchatow να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των κλιματικών επιπτώσεων που προκαλεί. Η εκστρατεία ονομαζόταν “iCo2dalej”. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υπέγραψαν ψήφισμα που καλούσε σε άμεση μείωση των εκπομπών CO2, αλλά η εταιρεία που λειτουργεί τον σταθμό δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η οργάνωση περιβαλλοντικών δικηγόρων Client Earth προχώρησε σε αγωγή κατά της εταιρείας λειτουργίας του σταθμού, της PGE GiEK, απαιτώντας ο σταθμός Belchatow να σταματήσει την καταστροφή του κλίματος, των υδατικών πόρων και του εδάφους, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και ευρύτερα.

Τον Ιούνιο του 2021, οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σταθμός Belchatow θα ξεκινήσει την μείωση των εργασιών του. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τις αρχές του Lodz, θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 80% των εκπομπών έως το 2030, η οποία είναι ίση με τις εκπομπές ενός έτους ολόκληρης της Κροατίας (24,2 Mt CO2eq). Τα ορυχεία θα αρχίσουν να κλείνουν και το σχέδιο για νέο ορυχείο στο Zloczew δεν θα υλοποιηθεί. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται ότι πολλές από τις μονάδες του σταθμού Belchatow θα αποσυρθούν μεταξύ 2030 και 2036, αν κι αυτό πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα (στα αγγλικά) εδώ.

Περισσότερα για τη Δίκαιη Μετάβαση σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορείτε να διαβάσετε στο πρώτο Ενημερωτικό Δελτίο για τη Δίκαιη Μετάβαση του Green Tank.