Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις 2021-2027: Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες προς μια Πράσινη Μετάβαση στο Νότιο Αιγαίο

Κ Ο Ι Ν Ο  Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Την ευκαιρία που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει περαιτέρω την πράσινη μετάβαση της οικονομίας της τόνισαν από κοινού, οι φορείς Green Tank και Cyclades Preservation Fund (CPF), συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με το Σχέδιο Περιφερειακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 που διοργάνωσε με επιτυχία η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Το κλειδί για να επιτευχθεί ομαλά και με επιτυχία αυτή η μετάβαση είναι η οριζόντια ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλους τους άξονες του Προγράμματος, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις προτεραιότητες και τις δράσεις του, τουλάχιστον στο σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα έως σήμερα.

Με την παρέμβαση τους, η οποία αποτυπώνεται και σε κείμενο σχολίων που κατατέθηκε στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που επίσης οργανώνει η Διαχειριστική Αρχή, επισημαίνονται με επιμέρους προτάσεις οι πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων με στόχο:

  • τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κεντρικό άξονα την πράσινη μετάβαση
  • τον βιώσιμο τουρισμό
  • την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας
  • την καθαρή ενέργεια καθώς και
  • την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη κινδύνων

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2021, στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτήθηκε από το Cyclades Preservation Fund (CPF), το Ionian Environment Foundation και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Green Tank, παρουσίασε αναλυτική έκθεση με τίτλο «Ευκαιρίες χρηματοδότησης για ένα βιώσιμο μέλλον κατά την περίοδο 2021-2027», στην οποία εντοπίζονται και επισημαίνονται οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που έχει στη διάθεση της η χώρα και οι Περιφέρειες της ώστε τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν δράσεις που μπορούν να συνδυάσουν την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η έκθεση έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο προηγούμενου σταδίου διαβούλευσης, κατά τον σχεδιασμό του Προγράμματος.

«Η νέα προγραμματική περίοδος συμπίπτει με την πιο κρίσιμη δεκαετία για την ανθρωπότητα λόγω της εξελισσόμενης κρίσης στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι είναι περισσότεροι και πιο προσανατολισμένοι στην πράσινη μετάβαση από κάθε προηγούμενη περίοδο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να κατευθύνει τους πόρους με τρόπο που θα προχωρήσει τον πράσινο μετασχηματισμό σημαντικών κλάδων της οικονομίας της» ανέφερε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank.

«Με ενεργό δράση την προηγούμενη τετραετία στις Κυκλάδες, ως Cyclades Preservation Fund (CPF)  έχουμε εντοπίσει τη δυναμική πολλών φορέων, κυρίως μη κυβερνητικών οργανώσεων ή άλλων συλλογικοτήτων, να συνεισφέρουν στην πράσινη μετάβαση της Περιφέρειας. Είναι φορείς που διαθέτουν τις γνώσεις στο πεδίο δράσης τους και με την κατάλληλη στήριξη μπορούν ως δυνητικοί δικαιούχοι ευρωπαϊκών πόρων να  συνεργαστούν με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στα νησιά. Με το νέο Πρόγραμμα δίνεται η ευκαιρία θετικές, δυναμικές πρωτοβουλίες να πολλαπλασιαστούν και να ενισχυθούν οδηγώντας τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος» δήλωσε η Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.