ΑΠΕ και Κοινωνική Αποδοχή

Στις 13 Οκτωβρίου 2021, η Ιόλη Χριστοπούλου συντόνισε την 5η Ενότητα με θέμα «ΑΠΕ και κοινωνική αποδοχή – Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», του τρίτου συνεδρίου που διοργάνωσε το energypress για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, “Renewable & Storage #3 Forum”.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Ιόλη Χριστοπούλου αναφέρθηκε στην επείγουσα κατάσταση του περιβάλλοντος και του κλίματος και τις θέσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών που αναγωρίζουν ως επιτακτική την ανάγκη της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς και τους στόχους της Ελλάδας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίοι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα αυξηθούν, στην επικείμενη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αν και οι προκλήσεις στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι πολλές, η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από δύο άξονες: τις επιπτώσεις των ΑΠΕ στη βιοποικιλότητα και τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκύπτουν κατά την προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η συζήτηση ξεκίνησε με παρουσίαση από τον Βασίλη Ορφανό, Special Consultant nvisionist, σχετικά με το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες της εταιρείας nvisionist. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι: Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, με παρουσίαση ευρημάτων δημοσκόπησης για την αποδοχή των ΑΠΕ από τους πολίτες,  Δημήτρης Οικονόμου, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Νίκος Χρυσόγελος, Μέλος του Συμβουλίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, και Βασίλης Τσολακίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συγκεκριμένη Ενότητα εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ενότητες του συνεδρίου που έλαβαν χώρα στις 13 Οκτωβρίου εδώ: