Η στροφή στις ΑΠΕ το κλειδί στην ενεργειακή κρίση

Με τον Περικλή Βασιλόπουλο συνομίλησε ο Νίκος Μάντζαρης στην εκπομπή “Ασκώ τα δικαιώματά μου”, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σχετικά με ενεργειακά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ελλάδα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζει και την Ελλάδα. Εξετάστηκαν τα αίτια αυτής της κρίσης που είναι αρκετά σύνθετα και συνδέονται και με θέματα γεωπολιτικής, καθώς και πιθανά σενάρια αντιμετώπισής της.

Ειδικότερα, αναλύθηκαν δύο λύσεις που έχουν ήδη συζητηθεί ευρέως στον δημόσιο διάλογο, δηλαδή, η επέκταση των υποδομών ορυκτού αερίου (π.χ. με τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης αερίου ή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το αέριο) και η καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Με τις δύο αυτές επιλογές να χαρακτηρίζονται ως δομικό λάθος για την Ελλάδα για μία σειρά από λόγους, παρουσιάστηκε μία τρίτη εναλλακτική λύση που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, η λύση αυτή θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης δεν πρέπει να βασίζεται σε σπασμωδικές κινήσεις, αλλά στη σταθερή στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Αναλύοντας περισσότερο αυτή τη λύση, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ, στη βάση ενός νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα διαμορφωθεί με ευρύτατη διαβούλευση των ενδιαφερομένων μερών και θα διασφαλίζει τη βιοποικιλότητα.  Όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας, σημειώθηκαν ότι υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως είναι η αντλησιοταμίευση, οι μπαταρίες αλλά και η μετατροπή λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

Μπορείτε να ακούσετε το απόσπασμα από τη συζήτηση του Νίκου Μάντζαρη με τον δημοσιογράφο Περικλή Βασιλόπουλου στην εκπομπή “Ασκώ τα δικαιώματά μου”, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2021, εδώ:

Και ολόκληρη την εκπομπή της 22ης Οκτωβρίου εδώ.