Για τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τα Δυτικά Βαλκάνια – Εκδήλωση του Energy Community

Ο Τάσος Χατζηελευθερίου, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής του Green Tank, συμμετείχε στη 2η διαδικτυακή συνάντηση για την πράσινη χρηματοδότηση στις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή οργανισμό Energy Community.

Το Energy Community ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 9 ακόμα χώρες με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η συνεδρία είχε θέμα τη «Σύνδεση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση», με συντονιστή τον Tibor Schaffhauser από το Energy Community. Συζητήθηκαν διάφορα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις και τους σχετικούς φορείς στην ενεργειακή μετάβαση. Συμμετείχαν επίσης με σχετικές εισηγήσεις η Alessandra Sgobbi και η Elva Bova από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Camille Andre από το Green Finance Platform και η Ioana Ciuta από το Δίκτυο CEE Bankwatch.

Ο Τάσος Χατζηελευθερίου και η Ioana Ciuta παρουσίασαν μία πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να υποστηριχθούν οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την επικείμενη ενεργειακή μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Ioana Ciuta ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το ταμείο είναι αναγκαίο για τα Δυτικά Βαλκάνια και επισήμανε πιθανές πηγές για την άντληση των αναγκαίων πόρων για τη δημιουργία του.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χατζηελευθερίου εστίασε στη μέθοδο κατανομής των πόρων του ταμείου μεταξύ των χωρών. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τη μέθοδο κατανομής που χρησιμοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του και παρουσίασε μία πρόταση για το πώς μπορούν να κατανεμηθούν οι πόροι του νέου προτεινόμενου ταμείου για τα Δυτικά Βαλκάνια με έναν πιο δίκαιο τρόπο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Την πλήρη έκθεση των Green Tank και Bankwatch με τίτλο «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τα Δυτικά Βαλκάνια» μπορείτε να βρείτε εδώ