Η νέα κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων θα στερήσει από τους λιγνιτικούς δήμους 16 εκατομμύρια ευρώ

Ο Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Πολιτικής του Green Tank, σχολιάζει τις οικονομικές απώλειες για τις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη μετά την τελευταία τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει νέα κατανομή των εσόδων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο,  με τη νέα κατανομή το ποσοστό εσόδων για τις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη μειώθηκε από 4,5% σε 3,5%. Παρόλο που τα χρήματα προορίζονταν  για τη  χρηματοδότηση δράσεων, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους λιγνιτικούς δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενισχύοντας έτσι την πορεία της Δίκαιης Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, τμήμα τους θα διατεθεί τελικά στο ΥΠΕΝ για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

Ο Νίκος Μάντζαρης επισημαίνει πως με μια ρεαλιστική εκτίμηση για το 2022 οι λιγνιτικοί  δήμοι θα λάμβαναν 72 εκ. ευρώ από το 4,5 % των πόρων ενώ τώρα με το 3,5% το ποσό θα φτάσει περίπου τα 56εκ. ευρώ.  Πρόκειται για μια απώλεια της τάξης των 16 εκ ευρώ, ποσό που με τα νέα δεδομένα θα μεταφερθεί στο ΥΠΕΝ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2022 και είναι διαθέσιμο εδώ.