Ενεργειακή Κρίση, Εθνικός Κλιματικός Νόμος και REPowerEU

Ο Νίκος Μάντζαρης παραχώρησε συνέντευξη για την ενεργειακή κρίση, τον εθνικό κλιματικό νόμο και το REPowerEU στην εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματά μου» και τον Περικλή Βασιλόπουλο στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Με αφορμή την ανάλυση των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ από την ομάδα του Green Tank που δείχνει ιστορικό χαμηλό στον λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή για τον Απρίλιο 2022, τέθηκαν ερωτήματα για τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και τις δυνατότητες των ΑΠΕ να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας με οικονομικό τρόπο.

Τονίζοντας πως η κρίση των ενεργειακών τιμών έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021 και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Νίκος Μάντζαρης εξήγησε πώς η μεγαλύτερη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – μικρής και μεγάλης κλίμακας – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων θα θωρακίσουν την οικονομία της χώρας και των πολιτών από την περαιτέρω άνοδο των τιμών, σε αντίθεση με τη διαιώνιση του λιγνιτικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής ή της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ορυκτού αερίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρέθεσε τα δεδομένα που δείχνουν πως οι ορθά χωροθετημένες ΑΠΕ δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά φιλικότερες αλλά και πολύ πιο οικονομικές από τις μονάδες λιγνίτη και ορυκτού αερίου. Επιπλέον, τόνισε πως η στοχαστικότητά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης όπως η αντλησιοταμίευση, οι μπαταρίες, η θερμική αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο.

Ειδικά για το πράσινο υδρογόνο διευκρίνισε πως η στροφή της ΕΕ στις μαζικές επενδύσεις στην παραγωγή υδρογόνου είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς είναι κλεδί για την απανθρακοποίηση των δύσκολων τομέων της οικονομίας, και κυρίως της βιομηχανίας και της μεταφοράς βαρέων οχημάτων. Ωστόσο, δεν θα είχε την ίδια χρησιμότητα και απόδοση σε άλλους τομείς, όπως φερ’ ειπείν η θέρμανση και η ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες, ο Νίκος Μάντζαρης επανέλαβε πως είναι ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών καθώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ίδιους και για την εθνική οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού και η έγκριση του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση.

Συζητήθηκε επίσης ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος και τονίστηκε η σημασία του νέου εθνικού στόχου μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι σε πολλά σημεία και ειδικά στην τομέα της πολιτικής για τα κτίρια, ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος κινείται σε πολύ πιο συντηρητική κατεύθυνση σε σχέση με το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής REPowerEU. Ειδικά για το τελευταίο, σχολίασε πως με κεντρικό στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό αέριο ως το 2027, η πρόσφατη ανακοίνωση του REPowerEU δείχνει προς μια de facto αύξηση της κλιματικής φιλοδοξίας, απορρίπτοντας το δόγμα που θέλει το αέριο ως «μεταβατικό καύσιμο».

Η εκπομπή μεταδόθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ: