Χτίζοντας τη Δίκαιη Μετάβαση στο Κόσσοβο

Ο Τάσος Χατζηελευθερίου, αναλυτής ενεργειακής πολιτικής του Green Tank, συμμετείχε στο φόρουμ φορέων με θέμα «Make energy transition a reality, make the transition just» που πραγματοποιήθηκε στο Κόσσοβο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Climate Reality Europe και το EcoZ Kosovo και είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της δίκαιης μετάβασης, πώς μπορεί να επιταχυνθεί και ποιες οι προϋποθέσεις της επιτυχίας της.

Στην εισήγησή του, ο Τάσος Χατζηελευθερίου παρουσίασε την πρόσφατη μελέτη του Green Tank και CEE Bankwatch για τη δημιουργία ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός ταμείου που θα μπορέσει να υποστηρίξει τη μετάβαση των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων με μεγάλη εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα και παρουσίασε μια μεθοδολογία ώστε η κατανομή των πόρων μεταξύ των 6 χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια να γίνει με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Με βάση την προτεινόμενη μεθοδολογία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα κράτη θα λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων του ταμείου, εάν υιοθετήσουν κλιματικά φιλόδοξες πολιτικές. Επίσης, τόνισε πως με τον έγκαιρο σχεδιασμό, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφύγουν αρκετές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν πια ελάχιστον χρόνο για να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους. Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε πως η διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής του σχεδίου δίκαιης μετάβασης πρέπει να είναι διαφανής και συμμετοχική, διότι χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Άλλες παρουσιάσεις αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στη σημασία της συμμετοχής των τοπικών φορέων και πολιτών στον σχεδιασμό της Δίκαιης Μετάβασης, ενώ προέτρεψαν σε ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας απολιγνιτοποίησης για το Κόσσοβο και υιοθέτησης ενός συστήματος τιμολόγησης άνθρακα ( όπως ένας φόρος άνθρακα ή ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών).

Εκτός του Τάσου Χατζηελευθερίου, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Bashkim Pllana (Υπουργείο Οικονομικών Κοσσόβου), Learta Hollaj (Προεδρικό γραφείο Κοσσόβου), Arben Ajazi  (Υπουργείο Περιβάλλοντος Κοσσόβου), Viktor Berishaj (Climate Action Network Europe) και Irina Lazzerini (Energy Community Secretariat). Επίσης εκ των διοργανωτών τοποθετήθηκαν οι Egzona Shala (EcoZ) και Zsolt Bauer (Climate Reality Europe)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο στις 02 Ιουνίου 2022.