Τα αναγκαία βήματα για την πράσινη μετάβαση και ο ρόλος της βιομηχανίας

Το Green Tank συμμετείχε στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ με ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προσήλωσης της χώρας στην πράσινη μετάβαση και τα αναγκαία βήματα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Απαντώντας στο ερώτημα «αν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλουμε την πράσινη μετάβαση λόγω της ενεργειακής κρίσης», η Ιόλη Χριστοπούλου τόνισε πως η κλιματική και ενεργειακή κρίση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναβολής και πως παρόλες τις δυσκολίες, τα μέσα και οι πόροι για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης είναι διαθέσιμα. Εξάλλου η πράσινη μετάβαση αφορά και στη βιομηχανία, κλάδος που παρουσιάζει σταθερά υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο πέρασμα του χρόνου, παρά το γεγονός ότι ο πράσινος μετασχηματισμός της με εμπροσθοβαρείς επενδύσεις στην απανθρακοποίησή της αποτελεί καθοριστικό όρο για την ανταγωνιστικότητά της. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τα αναγκαία βήματα υλοποίησης της πράσινης μετάβασης, εστιάζοντας στον ενεργειακό τομέα:

  • Επιτάχυνση και όχι καθυστέρηση της απολιγνιτοποίησης.
  • Εγκατάλειψη των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων.
  • Tαχεία απεξάρτηση και από το ορυκτό αέριο – ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης – ξεκινώντας από την ηλεκτροπαραγωγή, που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της χρήσης αερίου και είναι εκεί όπου υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικά για της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επεσήμανε πως πρέπει να είναι ορθά χωροθετημένες σε στεριά και θάλασσα και να συνοδεύονται από υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας.

Η δήλωση της Ιόλης Χριστοπούλου εκ μέρους του Green Tank προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σεκαλλαροπούλου.

Η ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε 15 Ιουνίου 2022

Το βίντεο της θεματικής ενότητας για την πράσινη μετάβαση είναι διαθέσιμο εδώ:

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση