Σλοβακία: απόσυρση της λιγνιτικής μονάδας Nováky το 2023

Η Σλοβακία επιβεβαίωσε ότι ο λιγνιτικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Novácky ισχύος 266MW θα κλείσει, όπως είχε προγραμματιστεί, στο τέλος του 2023, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα τόσο τα σχέδια σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα όσο και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο σταθμός Novácky είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας καθώς εξέπεμψε 1,16 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2021, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σταθμούς της Ευρώπης με το ακριβότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε το 2018 ότι θα τερματίσει όλες τις επιδοτήσεις για τα ανθρακωρυχεία μέχρι τις αρχές του 2023, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος για τα δύο ορυχεία που τροφοδοτούν το Novácky και το ίδιο το εργοστάσιο. Ήδη γίνονται σχέδια για τη συμπλήρωση της αποσυρόμενης δυναμικότητας με 80MW ηλιακής ενέργειας, η οποία θα αναπτυχθεί στις  περιοχές που αναμένεται σύντομα να σταματήσουν την εκμετάλλευση άνθρακα.

Περισσότερα (στα αγγλικά) εδώ.