Αναμένοντας τα νέα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Με τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των «27» όπου θα ληφθούν κομβικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το πλαφόν στις τιμές του αερίου, η συνεργάτιδα του Al Jazeera, Priyanka Shankar, απευθύνθηκε στο Green Tank για μια αποτίμηση των πρόσφατων επιδόσεων της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ενεργειακών τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ότι στις 7 Οκτωβρίου 2022 η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε στο 100% της ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας για 5 ολόκληρες ώρες.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, ο Νίκος Μάντζαρης υποστήριξε πως η εντυπωσιακή στροφή της Ελλάδας από τον λιγνίτη προς τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια «μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για χώρες που ακόμα στηρίζονται στον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία». Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον τρόπο χρήσης των επιδοτήσεων τόνισε επίσης πως «η Ευρώπη πρέπει να απομακρυνθεί από τη λογική της επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτού αερίου και να στραφεί προς την επιδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και έργων που θα μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα μόνιμα».

Το άρθρο με τίτλο «EU response to energy crisis looms amid rising oil, gas prices» δημοσιεύτηκε στο Al Jazeera στις 19 Οκτωβρίου 2022.