Η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει δυνατότητες για την προστασία του Αώου

Η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει προοπτικές για την πλήρη προστασία του ποταμού Αώου, ενός σπάνιου ποταμού ελεύθερης, φυσικής και άγριας ροής στην Ευρώπη ώστε να καλυφθεί το κομμάτι της έκτασής του στην Ελλάδα που παραμένει χωρίς καθεστώς προστασίας. Αυτό επεσήμανε η Ιόλη Χριστοπούλου στην παρέμβασή της στην εκδήλωση «Ποινική Νομοθεσία και Προστασία του Περιβάλλοντος» όπου προσκλήθηκαν οι οργανώσεις The Green Tank, MedINA και Πίνδος Περιβαλλοντική – μέλη της εκστρατείας «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη: Αώος / Vjosa». Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας στον Δήμο Κόνιτσας.

Στη μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε την προστασία του Αώου, η Ιόλη Χριστοπούλου εστίασε στην υπό εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εξετάζει εκ νέου το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Όπως τόνισε, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα για την πλήρη προστασία του Αώου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να επεκταθεί το Εθνικό Πάρκο και να καλύψει το σύνολο του ποταμού και των παραποτάμων στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, ο ποταμός αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει όπως ισχύει και σήμερα στο Εθνικό Πάρκο και το υπόλοιπο περιλαμβάνεται σε ένα πολύ χαμηλής προστασίας καθεστώς – ως οικολογικός διάδρομος – χωρίς αυτό να διασφαλίζει ότι θα αποκλειστούν απειλές όπως τα φράγματα που μπορούν να καταστρέψουν την ιδιαιτερότητα του ποταμού.

Επιπλέον, επεσήμανε τη δυνατότητα η περιοχή να χαρακτηριστεί «Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός» – μια πρόταση που έχει ανακοινώσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με μία τέτοια ρύθμιση θα διασφαλιστεί άμεσα η προστασία του Αώου ειδικά από τα υδροηλεκτρικά έργα και θα δοθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να τεθεί υπό ένα ενιαίο και ισχυρό καθεστώς προστασίας. Έτσι, θα διατηρηθεί η φυσιογνωμία του ποταμού, θα τεθούν οι βάσεις για διασυνοριακή συνεργασία με την Αλβανία για τη δημιουργία του πρώτου Διασυνοριακού Πάρκου Ποταμού Ελεύθερης – Άγριας / Φυσικής ροής παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Αλβανία για τον χαρακτηρισμό του Vjosa ως Εθνικό Πάρκο αλλά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2022 και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο YouTube.

Ομιλίες πραγματοποίησαν οι:

Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι:

Νικόλαος Πέτσης, Δασολόγος, Υπεύθυνος Φύλαξης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Νικόλαος Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος, Ιχθυολόγος. Στέλεχος ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ

Ηλίας Γεωργακόπουλος, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος Υφυπουργού YΠΕΝ, κου Αμυρά

Γιώργος Τάσσος, Κτηνίατρος M.Sc., Εκπρόσωπος Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια προγράμματος για το νερό, MedINA

Τόνια Γαλάνη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πίνδος Περιβαλλοντική

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι:

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου

Νικόλαος Εξάρχου, Δήμαρχος Κόνιτσας

Σταύρος Καλογιάννης, Βουλευτής Ιωαννίνων

Μερόπη Τζούφη, Βουλευτής Ιωαννίνων

 

Μπορείτε να ακούσετε την παρέμβαση της Ιόλης Χριστοπούλου εδώ: