Προτείνουμε τη ριζική αναθεώρηση του σχεδιασμού των προστατευόμενων περιοχών

Αυτές τις ημέρες συζητιέται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» που έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τον περιορισμένο χρόνο της δημόσιας διαβούλευσης.

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο περιέχει σειρά διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες το Green Tank κατέθεσε σχόλια και προτάσεις τόσο στη δημόσια διαβούλευση όσο και στην ακρόαση φορέων. Η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, σχολίασε τις προβλέψεις του νέου νόμου ειδικά για τις προστατευόμενες περιοχές στο ένθετο της ΕΡΤ για το Περιβάλλον και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Στις δηλώσεις της τόνισε την πρόταση του Green Tank για μια ριζική αναθεώρηση στον τρόπο που σχεδιάζονται οι προστατευόμενες περιοχές, προκρίνοντας ισχυρούς ορισμούς ώστε οι χρήσεις και οι δραστηριότητες να επιλέγονται με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και όχι με βάση τον κατάλογο προκαθορισμένων χρήσεων. Αυτό θα εξαλείψει τις ασάφειες και τις στρεβλώσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων, τις οποίες διατηρεί ο νέος νόμος και στις οποίες οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις της χώρας ως προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

Στα θετικά του νόμου, ξεχώρισε το ότι η χώρα αποκτά για πρώτη για πρώτη φορά νομικά δεσμευτικά στόχους για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης και θέτει σε καθεστώς προστασίας το 30% των εκτάσεών της – στεριά και θάλασσα – έως το 2030.

Το ένθετο Περιβάλλον της ΕΡΤ προβλήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023. Η εκπομπή είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα ERTFLIX.

Μπορείτε να ακούσετε εδώ τη δήλωση της Ιόλης Χριστοπούλου: