Η κλιματική πολιτική της Ελλάδας ενόψει των εθνικών εκλογών

Η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την κλιματική ουδετερότητα και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και το τι χρειάζεται να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση για μια δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση, ήταν τα βασικά σημεία που έθεσε η Ιόλη Χριστοπούλου στη διαδικτυακή συζήτηση των Europe Calling e.V. και Heinrich Böll Stiftung Greece με θέμα «Εκλογές στην Ελλάδα: Τι διακυβεύεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει των ελληνικών εθνικών εκλογών (21 Μαΐου 2023), η Ιόλη Χριστοπούλου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ρόλος της στην πολιτική συζήτηση και στις προεκλογικές εκστρατείες είναι περιορισμένη, ενώ οι θέσεις των κομμάτων σπάνια είναι σαφείς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2022 σηματοδότησε ένα σημείο τομής τόσο για το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ποσοστό 38,8% να γίνονται η πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάβαση είναι ήδη σε εξέλιξη. Επομένως, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια καθαρή δέσμευση των κομμάτων προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο , κατέγραψε τις προκλήσεις που θα κληθεί επειγόντως να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, ζητώντας τη δέσμευση σε μέτρα που θα οδηγήσουν τον ελληνικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας πέρα  από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2035.

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε:

– ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοποθεσίες που δεν θα διαταράξουν τους στόχους της Ελλάδας για τη βιοποικιλότητα,

– ανάπτυξη του δικτύου,

– εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας,

– διαχείριση της ζήτησης,

Χρειάζεται επίσης να επικεντρωθεί και στη μείωση των εκπομπών σε άλλους ενεργοβόρους τομείς, και συγκεκριμένα στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια καθώς και στην αξιοποίηση των λύσεων που βασίζονται στη φύση.

Στο webinar συμμετείχαν επίσης:

ο Μιχάλης Γούδης, Διευθυντής, Ίδρυμα Heinrich Böll, Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα

η Ευρυδίκη Μπερσή, δημοσιογράφος, Reporters United / Investigate Europe

ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Συμμαχίας «Πράσινο – Μωβ»

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Maximilian Fries, Διευθύνων Σύμβουλος της Europe Calling e.V.

 

Η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Europe Calling e.V. στο YouTube.

Η συμβολή της Ιόλης Χριστοπούλου είναι διαθέσιμη εδώ (στην αγγλική γλώσσα):