Ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης χρειάζεται τη στήριξη των Ελλήνων/ίδων Ευρωβουλευτών

Στην ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιουνίου 2023, ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης επιβίωσε, παρά τις μεθοδεύσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, ορισμένες από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν σημαίνουν οπισθοχώρηση στην πράξη από τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν μέσω κλιματικής και οικολογικής κρίσης.

Σε δηλώσεις της στο άρθρο της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τις εξελίξεις στην επεξεργασία του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης, η Ιόλη Χριστοπούλου τονίζει ότι «Στην επόμενη ψηφοφορία στις 27 Ιουνίου αναμένουμε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές θετική ψήφο υπέρ του Κανονισμού και των πιο φιλόδοξων στόχων του και στη συνέχεια στην Ολομέλεια τη στήριξή τους για να διορθωθούν οι όποιες οπισθοχωρήσεις»

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος Παντελής Κάπρος έδωσε το στίγμα μιας φιλόδοξης εθνικής πολιτικής θυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υιοθέτησε με νόμο τους νέους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για τη φύση.

Στη συνεδρίαση αυτή υιοθετήθηκε η γενική προσέγγιση των κρατών μελών, με βάση την πρόταση της Σουηδικής Προεδρίας, η οποία , θέτει ως προτεραιότητα την ευελιξία στην εφαρμογή του Κανονισμού.

Το άρθρο της Μάχης Τράτσα με τίτλο «Περιβάλλον: Θρίλερ πολλών επεισοδίων για τον ευρωπαϊκό Κανονισμό αποκατάστασης της φύσης» δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2023, ενόψει της 2ης ψηφοφορίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 27 Ιουνίου και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο. Είναι διαθέσιμο στο ot.gr.