Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν νέο Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης που κατατέθηκε τον Ιούνιο 2022 εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να διαμορφωθεί η θέσης του. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα μετά από 30 χρόνια για τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την προστασία της φύσης και την πρώτη απόπειρα στην ιστορία της ΕΕ για ένα νομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης. Ο πρωταρχικός στόχος που θέτει ο νόμος είναι τα μέτρα αποκατάστασης της φύσης να καλύψουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ έως το 2030 και να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα σε εθνικό επίπεδο δεσμευτικούς στόχους για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης που ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτούς του υπο-επεξεργασία Κανονισμού, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για τη θέση των Ελλήνων/Ελληνίδων Ευρωβουλευτών στη διαμόρφωση της θέσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Green Tank απέστειλε σχετική επιστολή στους αντιπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκκληση να ψηφίσουν υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης της Επιτροπής για έναν Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης. Στην επιστολή σημειώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αλλά και τα οφέλη από την υιοθέτηση του Κανονισμού, μεταξύ άλλων και στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και στην επίτευξη των στόχων τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. ενώ θα διασφαλιστούν σχετικοί πόροι και τεχνική βοήθεια.
Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023, η Ιόλη Χριστοπούλου δήλωσε στη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα για το αναλυτικό ρεπορτάζ της με τίτλο Περιβάλλον: Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στην ΕΕ του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης που δημοσιεύτηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο: «Η Ελλάδα τον Μάρτιο έγινε το πρώτο κράτος μέλος που υιοθέτησε με νόμο ως δεσμευτικούς τους περισσότερους από τους στόχους που θέτει ο νέος Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως των ενστάσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οφείλουν τουλάχιστον να συνταχθούν με την πολιτική της χώρας, και να υπερψηφίσουν τον Κανονισμό. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ουσιαστική στήριξη της φύσης».
Από τα τακτικά μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπέρ του Κανονισμού ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης, The Left και Νίκος Παπανδρέου, S&D. Η Μαρία Σπυράκη, EPP και ο Εμμανουήλ Φράγκος, ECR – ευρωβουλευτές που ανήκουν στις δύο πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στον Κανονισμό – δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του Green Tank προς τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες Ευρωβουλευτές εδώ.
Το άρθρο της Μάχης Τράτσα με τη δήλωση της Ιόλης Χριστοπούλου δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου και είναι διαθέσιμο στο ot.gr.