Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης: παράνομη η άδεια παρέκκλισης εκπομπών για τον σταθμό Maritsa Iztok 2

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση παραβίασε τον νόμο δίνοντας στο μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα στα Βαλκάνια την άδεια να ρυπαίνει πέρα από τα νόμιμα όρια της ΕΕ. Οι περιβαλλοντικοί δικηγόροι λένε ότι η απόφαση αυτή θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιοχές έντασης άνθρακα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στα τέλη του 2018, η βουλγαρική κυβέρνηση χορήγησε στον λιγνιτικό κρατικό σταθμό Maritsa East 2 παρέκκλιση, ώστε ο σταθμός να μπορεί να καίει περισσότερο άνθρακα. Η παρέκκλιση έδωσε στους φορείς εκμετάλλευσης του εργοστασίου την επ’ αόριστον άδεια να εκπέμπουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του θείου (SO2) από την επιτρεπόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ, εις βάρος της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων στη γύρω περιοχή.

Την υπόθεση έφεραν στο βουλγαρικό δικαστήριο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace Bulgaria και Za Zemiata, με την υποστήριξη της ClientEarth και του Green Tank , όπου ζήτησαν την επανεξέταση της απόφασης, δεδομένης της υπέρμετρης επίδρασης του εργοστασίου στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Η υπόθεση κλιμακώθηκε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν παρεκκλίσεις για ρύπανση πάνω από τα νόμιμα όρια σε περιοχές που είναι ήδη σημαντικά μολυσμένες. Η απόφαση ανέφερε ότι οι δημόσιες αρχές έχουν καθήκον να λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική ρύπανση στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι. Στην περίπτωση της Maritsa East 2, η ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτει την κοντινή πόλη Galabovo, η οποία καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης SO2 στην ΕΕ ενώ, όπως δείχνουν μοντέλα διασποράς αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα, η ρύπανση επηρεάζει και τη βόρεια Ελλάδα. Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι η Βουλγαρία έχει παραβιάσει τα όρια SO2, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπαναχωρεί από προηγούμενες δεσμεύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Περισσότερα (στα αγγλικά) εδώ.