Πράσινη ενέργεια και αποκατάσταση της φύσης πυλώνες της πράσινης μετάβασης

Μειούμενη παραγωγή λιγνίτη, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέτρα για τη φύση είναι σήμερα η πραγματικότητα της πράσινης μετάβασης και βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Ιόλης Χριστοπούλου με τον Νίκο Ανδρίτσο, την Κορίνα Γεωργίου και την Κατερίνα Πλατή στη ραδιοφωνική εκπμπή Euranet του ΣΚΑΪ 100.3.

Με αφετηρία το ρεκόρ της μηδενικής λιγνιτικής παραγωγής για 87 συνεχόμενες στην Ελλάδα, η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε ότι η αυξανόμενη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα στη συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Σε αυτήν την εξέλιξη, έχει συμβάλει πρωτίστως η μείωση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Τόνισε, μάλιστα, ότι όπως ανέδειξε και σχετική έκθεση του Green Tank, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επιτυχία στους ευρωπαϊκούς στόχους για το οκτάμηνο Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023, με επιδόσεις καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Σε αυτή τη συγκυρία, η τρέχουσα αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δημιουργεί την ευκαιρία για έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει πιο ισχυρά δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αναγκαία για την πρόοδο της μετάβασης, με ορίζοντα το να γίνει η Ελλάδα κόμβος πράσινης ενέργειας.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που επιχειρεί να λάβει η ΕΕ για τη φύση με τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η «αρμονική συμβίωση» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη φύση, με έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση χωρίς επιπτώσεις για προστατευόμενες περιοχές και ευάλωτα είδη. Μαζί με τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο και το νομοθετικό πακέτο fit for 55, οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι για τη φύση αποτελούν πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για να φτάσουμε σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Η συζήτηση μεταδόθηκε την Κυριακή 09 Ιουλίου 2023 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 fm και μπορείτε να την ακούσετε στο κανάλι μας στο YouTube: