Προς την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2035

Στο χθεσινό ρεπορτάζ του in.gr με τίτλο «Επιχειρηματικότητα 2023 – ΑΠΕ: Η πρώτη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα» καταγράφεται η πρόοδος των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή με βάση τα ευρήματα των αναλύσεων του Green Tank. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τους πρώτους οχτώ μήνες του 2023 οι ΑΠΕ ήταν η πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας (14,224 GWh), ενώ ΑΠΕ μαζί με μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 56.7%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη επίδοση του 2022 την ίδια περίοδο κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες (48.7%).

Όπως επίσης αναφέρεται στο ρεπορτάζ τους πρώτους 8 μήνες του 2023 οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και ορυκτό αέριο μαζί) με πολύ μεγάλη διαφορά, κατά σχεδόν 1.5 TWh. Αν στις ΑΠΕ προστεθούν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, τότε η καθαρή ενέργεια το οκτάμηνο του 2023 ξεπέρασε τα ορυκτά καύσιμα κατά σχεδόν 4 TWh.

Όσον αφορά τα δεδομένα ειδικά για τον Αύγουστο, αυτά επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση της μηνιαίας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ με το ιστορικό ρεκόρ μηνιαίας ηλεκτροπαραγωγής των 2,231 GWh.

Συγκρίνοντας Ελλάδα και ΕΕ-27, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η χώρα κατατάσσεται 4η στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) ανάμεσα στα 17 κράτη μέλη που έχουν λιγνίτη ή λιθάνθρακα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής τους. Επίσης αναφέρεται στο εύρημα του Green Tank ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 κράτη μέλη που δεν διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και η ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας ξεπέρασε αυτήν από ορυκτά καύσιμα στους πρώτους 8 μήνες του 2023.

Τα στοιχεία συνεπώς αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά πλήρους απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2035.

«Η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αξιοποίηση των ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Ωστόσο το μέλλον τους δεν είναι διόλου εγγυημένο. Τα προβλήματα στη χωροθέτηση, η έλλειψη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης αλλά και τα σχέδια για νέες μονάδες ορυκτού αερίου, αποτελούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής να απανθρακοποιηθεί πλήρως ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας», σχολίασε ο Νίκος Μάντζαρης στο in.gr.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Επιχειρηματικότητα 2023 – ΑΠΕ: Η πρώτη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα» δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του in.gr.

Περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην πρόσφατη ανάλυσή μας με τίτλο «Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση 4 χρόνια μετά την απόφαση απολιγνιτοποίησης» και στις μηνιαίες αναλύσεις μας για τις «Τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή».