300 Οργανώσεις υποστηρίζουν την προστασία του λύκου σε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σχεδόν 300 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των οποίων το Green Tank και ακόμα 24 οργανώσεις από την Ελλάδα, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πρόταση τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όφειλε έως το τέλος του έτους να αποφασίσει σχετικά με «την πρόταση τροποποίησης, όπου χρειάζεται, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την ενημέρωση του νομικού πλαισίου, για να εισαχθεί όπου χρειάζεται, περεταίρω ευελιξία».

Στην επιστολή τους οι Οργανώσεις επισημαίνουν αδιαφάνεια στη διαδικασία της διαβούλευσης, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πιέσεις που ασκούνται από τους εκπροσώπους της αγροτικής βιομηχανίας, και τονίζουν ότι χωρίς επιστημονικά δεδομένα δεν δικαιολογείται καμία τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου, είτε βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είτε της Σύμβασης της Βέρνης.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • να διασφαλιστεί ότι η υφιστάμενη νομοθετική προστασία για τους λύκους, όπως κατοχυρώνεται στην Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους, τηρείται και εφαρμόζεται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη.
  • να προωθηθεί η λήψη μέτρων για τη συνύπαρξη των λύκων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς πολλές από τις υπάρχουσες ευκαιρίες δεν αξιοποιούνται από τα κράτη μέλη.
  • να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες παροχής ακριβούς πληροφόρησης για τους λύκους στην κοινή γνώμη, που θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Η επιστολή εστάλη στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την επιστολή στα Αγγλικά μαζί με τις υπογραφές των Οργανώσεων.