Μια δεκαετία συνεργασίας για την κοινοτική ενέργεια

Την πρώτη της δεκαετία συνεργασίας γιόρτασε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ενεργειακών Κοινοτήτων (Community Power Coalition) τον Οκτώβριο του 2023.

Η σημερινή συμμαχία περισσότερων από 50 οργανώσεων που δρουν στον τομέα της κοινοτικής ενέργειας ανά την Ευρώπη ξεκίνησε το 2013 από τις οργανώσεις Friends of the Earth Europe, Climate Alliance, Climate Action Network Europe, Ecopower, ICLEI Europe, Energent, and RESCOOP.eu στο πλαίσιο του προγράμματος  “People’s windmill”. Το πρόγραμμα στόχευε στο να θέσει τη διάσταση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Και δέκα χρόνια μετά, η κοινή δράση έχει φέρει αποτελέσματα για την κοινοτική ενέργεια.

Στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες και φιλοξενήθηκε από τον Ευρωβουλευτή Nicolás González Casares, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ενεργειακών Κοινοτήτων του απένειμε το βραβείο ‘Community Energy Supporter Award’ για την υποστήριξή του στην κοινοτική ενέργεια στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Electricity Market Design).

Στην ίδια εκδήλωση, επίσης, ανακοινώθηκε η Διακήρυξη της Συμμαχίας για τις Ευρωεκλογές του 2024  με τίτλο «Δυναμώνουμε και επιταχύνουμε τις ενεργειακές κοινότητες για ένα δημοκρατικό, ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον». Τα βασικά αιτήματα περιστρέφονται γύρω από την επείγουσα ανάγκη πλήρους μεταφοράς και εφαρμογής των διατάξεων για την κοινοτική ενέργεια από τη δέσμη μέτρων για την Καθαρή Ενέργεια στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, πολλά κράτη δεν διαθέτουν τις κατάλληλες πολιτικές για τη στήριξη των πρωτοβουλιών κοινοτικής ενέργειας. Για να απελευθερωθεί το δυναμικό μετασχηματισμού που προσφέρει η κοινοτική ενέργεια, είναι επιτακτική ανάγκη να παρασχεθεί η κατάλληλη οικονομική στήριξη, να διασφαλιστεί η ένταξη της κοινοτικής ενέργειας στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να ενδυναμωθούν οι δήμοι ως βασικοί σύμμαχοι.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Δικτύου Climate Action Network Europe (στα αγγλικά).