Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών: O ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων

Η Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank, συμμετείχε στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση της σειράς «Τι θα πει ο ΚΟΣΜΟΣ» με θέμα την ενεργειακή δημοκρατία, σε διοργάνωση του νεοσύστατου πολιτικού φορέα ενόψει των Eυρωεκλογών.

Στην εισήγησή της, επικεντρώθηκε στον ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων ως ενός εργαλείου που έχουν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες στα χέρια τους για να συμμετάσχουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό και να συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό του.

Όμως, όπως τόνισε, ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων δεν σταματά εκεί. Συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες και αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πολίτες αναλαμβάνουν ενεργή δράση απέναντι στην κλιματική κρίση, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το ενεργειακό τους κόστος.

© ΚΟΣΜΟΣ

Με αυτήν την αφετηρία, αντλώντας από τις αναλύσεις του Green Tank, η Ιωάννα Θεοδοσίου παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 5 ετών και τα πρόσφατα δεδομένα για τις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δυναμική των έργων αυτοπαραγωγής τόσο από ενεργειακές κοινότητες όσο και από μεμονωμένα νοικοκυριά, αγρότες, δήμους, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.

Μιλώντας για τις προκλήσεις, ανέφερε το εντεινόμενο πρόβλημα της διαθεσιμότητας του δικτύου, τη δρομολογούμενη αλλαγή στους μηχανισμούς ενεργειακού συμψηφισμού (από net metering σε net billing), καθώς και τη δυσκολία στην εκταμίευση διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτοπαραγωγή κλιμακώνεται.

Η εισήγησή της ολοκληρώθηκε με σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων:

  • σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής
  • διασφάλιση επαρκούς χώρου για έργα αυτοπαραγωγής από ΕΚοιν, πολίτες, νοικοκυριά έναντι άλλων αυτοπαραγωγών
  • επιδότηση κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και μπαταριών για αυτοπαραγωγή από ΕΚοιν
  • δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου ή άλλου χρηματοδοτικού μηχανισμού για ΕΚοιν
  • αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων για ΕΚοιν και Δίκτυα (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 -2027, Πράσινο Ταμείο κά)
  • θέσπιση συγκεκριμένων, ποσοτικών και φιλόδοξων στόχων για EKοιν και αυτοπαραγωγή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι:

Χρήστος Βρεττός, REScoop

Σάντυ Φαμελιάρη, Electra Energy

Μάγια Μοσχανδρέου, Community Energy River

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ και Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024, συντόνισε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΣ.