Η εξήγηση πίσω από την προσωρινή επαναφορά του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή

Εν μέσω της θερινής εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, ο λιγνίτης επέστρεψε στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και μάλιστα εξαιρέθηκε από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό των ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Με βάση τα στοιχεία του Green Tank, η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ήταν μειωμένη κατά 32% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο σημείωνε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο.

Η τάση αυτή έχει αντιστραφεί τις τελευταίες μέρες, με το μερίδιο του λιγνίτη στην ημερήσια παραγωγή ρεύματος να πλησιάζει ή και να ξεπερνάει το 10%.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Μάντζαρης στο Business Daily, αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αυτές τις μέρες διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έτσι οι λιγνιτικές μονάδες απέκτησαν την ευκαιρία να μπαίνουν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε καμία περίπτωση ο λιγνίτης δεν ρίχνει την τιμή του ρεύματος. Τουναντίον, ακριβώς επειδή η ημερήσια τιμή χονδρικής κυμαίνεται κατά μέσο όρο ανάμεσα στα 150 με 220 ευρώ/ MWh, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζήτηση είναι αυξημένη και δεν αρκεί η παραγωγή από τις φθηνότερες ΑΠΕ, ανοίγεται περιθώριο για είσοδο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Γι’ αυτό και η επαναφορά του δεν αναμένεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, καθώς και η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για απόσυρσή του μέχρι το 2026, όπως επίσης και για μείωση των εκπομπών από τις θερμικές της μονάδες κατά 75% το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Στέλιου Μπούρα δημοσιεύθηκε στο Business Daily στις 20 Ιουλίου 2024 και είναι διαθέσιμο εδώ.