Με ένα εντατικό πρόγραμμα εργασιών και συναντήσεων, οι εταίροι του έργου ARTEMIS φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης από 4 έως 6 Μαρτίου 2025. Στόχος αυτής της δράσης, ήταν αφενός η εμπλοκή τοπικών φορέων σε μια διαδραστική συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της Ποσειδωνίας και αφετέρου η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των εταίρων του έργου για την πρόοδο του ARTEMIS και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα. Ο τόπος της συνάντησης δεν ήταν τυχαίος καθώς η περιοχή του Όρμου Ατζικιάρι στον Δήμο Σητείας της Κρήτης αποτελεί μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου όπου πραγματοποιούνται ήδη ερευνητικές εργασίες από την επιστημονική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, εταίρου του έργου.
Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα «Αποκατάσταση λιβαδιών Ποσειδωνίας: θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις και προοπτικές» έπειτα από πρόσκληση του Green Tank, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας της Κρήτης, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Πανεπιστημίου της Κρήτης και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου ARTEMIS. Στόχος ήταν η κατανόηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ο εντοπισμός των προκλήσεων και η χαρτογράφηση των προοπτικών που δημιουργούνται μετά την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους εναλλακτικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την προώθηση τέτοιων δράσεων, όπως είναι οι πληρωμές για οικοσυστημικές υπηρεσίες της Ποσειδωνίας (Payment for Ecosystem Services, PES).
Τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εταίρων του έργου ARTEMIS. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι 4 πιλοτικές περιοχές του έργου (Κρήτη, Μινόρκα, Σαρδηνία και Μονφαλκόνε) με τους εταίρους του έργου να παρουσιάζουν τις μεθόδους και τα ευρήματα από τη δράση τους στο πεδίο για την αποτίμηση της οικολογικής κατάστασης της Ποσειδωνίας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών της (απορρόφηση μπλε άνθρακα και διατήρηση της βιοποικιλότητας). Συζήτησαν επίσης τρόπους ενημέρωσης και κινητοποίησης των ενδιαφερόμενων φορέων καθώς και διαμόρφωσης προτάσεων πολιτικής ώστε το ARTEMIS να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και νέων επενδυτικών συστημάτων Πληρωμών για Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (PES). Ξεκινώντας από τις τέσσερις πολιτικές περιοχές, τα ευρήματα και οι προτάσεις του έργου θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αρμόδιους φορείς σε όλο το μήκος της Μεσογείου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, η Ιόλη Χριστοπούλου και η Δήμητρα Σύρου παραχώρησαν σχετικές συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στην Τηλεόραση Creta, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1.
To έργο Interreg Euro–MED ARTEMIS (Accelerating the Restoration of Seagrass Meadows in the Mediterranean area through Innovative ecosystem–service based Solutions) έχει ως στόχο τη βελτίωση των τεχνικών αποκατάστασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica), την αποτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν και τη δημιουργία πρωτοποριακών τεχνικών για την ενσωμάτωσή τους αφενός στη χάραξη πολιτικής και αφετέρου σε επενδυτικές αποφάσεις. Το έργο υλοποιείται από δέκα εταίρους. Συντονιστής του έργου είναι το Plan Bleu. Από την Ελλάδα συμμετέχουν, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank. Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).