Συζητώντας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συνέντευξη της Ιόλης Χριστοπούλου στην εκπομπή της Ασπασίας Βούζη και του Δημήτρη Καραμαούνα στον ραδιοφωνικό σταθμό 102fm της ΕΡΤ3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η φετινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στη φύση και την αποκατάστασή της, καθώς, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΟΗΕ, το 2021 ξεκινά η δεκαετία αποκατάστασης των οικοσυστημάτων. Το κύριο επιχείρημα που ανέπτυξε η Ιόλη Χριστοπούλου ήταν η αλληλεπίδραση μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου, σημειώνοντας ότι όταν η φύση δεν είναι καλά, δεν είναι ούτε ο άνθρωπος. Η φύση τώρα καλεί για βοήθεια και, εάν βοηθηθεί, θα βοηθήσει και εκείνη με τη σειρά της τον άνθρωπο. Υπάρχει, δηλαδή, η ανάγκη να φανταστούμε ξανά, να δημιουργήσουμε ξανά και να αποκαταστήσουμε τη φύση και τη σχέση μας με αυτή. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα της Ημέρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί η εφαρμογή και η τήρηση της σχετικής νομοθεσίας με συνέπεια, αλλά και η διασφάλιση των προστατευόμενων περιοχών. Για την Ελλάδα, επίσης, κολοσσιαία πρόκληση αποτελεί η αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών, και το πέρασμά τους από το «μαύρο» στο «πράσινο».

Η Ιόλη Χριστοπούλου κατέληξε σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια στροφή από τις διακηρύξεις στην πράξη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά στην Ευρώπη, έχουν δεσμευθεί οικονομικοί πόροι που αν αξιοποιηθούν μπορούν να οδηγήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή.

Ακούστε τη συνέντευξη στον 102fm της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 4.6.2021:

Διαβάστε το μήνυμα του Green Tank για την Ημέρα Παγκόσμιας Περιβάλλοντος που περιλήφθηκε στην κοινή δήλωση 31 οργανώσεων, συνοδευόμενο από ισάριθμες φωτογραφίες.