Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις 2021-2027: Προς μια Πράσινη Μετάβαση για τα Ιόνια Νησιά

Νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027:

Προς μια Πράσινη Μετάβαση στα Ιόνια Νησιά

Λίγες μέρες πριν κατατεθεί και επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2021-2027, το Green Tank και το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της πράσινης μετάβασης της Περιφέρειας.

Σχέδιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2021-2027 παρουσιάστηκε πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα.

Επιδιώκοντας να συνεισφέρουν στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος το Green Tank και το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων κατέθεσαν στη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης κοινό κείμενο σχολίων και προτάσεων που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • την προώθηση ενός βιώσιμου προτύπου τουρισμού,
  • την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις από παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας καθώς και
  • την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης λύσεων βασισμένων στη φύση για την πρόληψη κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα

«Είναι πολύ θετικό ότι το Πρόγραμμα θέτει ως όραμα τη διαμόρφωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως έναν ‘βιώσιμο τόπο’ με τη στόχευση αυτή να διατρέχει οριζόντια πολλούς από τους στόχους του. Όμως ακόμη απουσιάζει η εξειδίκευση εκείνη που θα ενισχύσει τον μετασχηματισμό διαφορετικών κλάδων της οικονομίας της, αξιοποιώντας όλους του πόρους που είναι διαθέσιμοι κατά την περίοδο 2021-2027», ανέφερε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank, σχολιάζοντας το κείμενο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενους κύκλους διαβούλευσης είχε παρουσιαστεί η αναλυτική έκθεση του Green Tank με τίτλο «Ευκαιρίες χρηματοδότησης για ένα βιώσιμο μέλλον κατά την περίοδο 2021-2027» που εντοπίζει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν δράσεις που μπορούν να συνδυάσουν την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτήθηκε από το Cyclades Preservation Fund (CPF), το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

«Ως Ίδρυμα που υποστηρίζουμε τοπικές προσπάθειας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έχουμε γνωρίσει έναν μεγάλο αριθμό φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα διαφορετικά νησιά του Ιονίου, με ευαισθησία αλλά και ανησυχία για το μέλλον. Οι φορείς αυτοί συμμετέχοντας στην υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Προγράμματος 2021-2027, μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι ώστε τα Επτάνησα να μπουν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης», σημείωσε ο Κώστας Καλούδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων, τονίζοντας την ανάγκη οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του νέου Προγράμματος.

Σχετικά:

  1. Κείμενο με τα Σχόλια και προτάσεις επί του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2021-2027» που κατέθεσαν από κοινού το Green Tank και το ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων.
  2. Έκθεση: The Green Tank. 2021. «Ευκαιρίες χρηματοδότησης για ένα βιώσιμο μέλλον κατά την περίοδο 2021-2027»