Ο νόμος περί ελάχιστης απόστασης για τις χερσαίες ανεμογεννήτριες της Πολωνίας σαμποτάρει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης

Το Green Tank ένωσε τη φωνή του με άλλες 19 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη,και την πολωνική κοινωνία των πολιτών ζητώντας τη μεταρρύθμιση του «Νόμου για Επενδύσεις σε Αιολικά Πάρκα», ώστε η ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης για τις χερσαίες ανεμογεννήτριες να οριστεί στα 500 μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο θα  «απελευθερωθεί» το χερσαίο αιολικό δυναμικό της Πολωνίας προσφέροντας τη δυνατότητα εγκατάστασης υπερδιπλάσιας ισχύος από τη σημερινή.

Όπως επισημαίνεται, από τη θέσπισή του το 2016, ο προβληματικός Κανονισμός που επιβάλλει τον όρο της απόστασης από τον πλησιέστερο οικισμό δεκαπλάσιου μεγέθους από το μέγεθος των ανεμογεννητριών (10H) έχει αποκλείσει το 99,7% της πολωνικής επικράτειας από τις επενδύσεις σε χερσαία αιολικά και έχει γίνει ένα από τα εμβληματικά ρυθμιστικά εμπόδια για τη χερσαία αιολική ενέργεια στην Ευρώπη. Παρόλο που η εν εξελίξει μεταρρύθμιση πρόκειται να αντικαταστήσει αυτόν τον Κανονισμό, κατατίθενται αμφιλεγόμενες προτάσεις που υπονομεύουν τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η ελάχιστη απόσταση αντιστάθμισης των 500 μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει η πρόσβαση της Πολωνίας στα κονδύλια των Σχεδίων Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά και για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ καθώς και οι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι για το 2030.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κοινή επιστολή εδώ (στα αγγλικά).