ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ασπίδα μας στην ενεργειακή κρίση

Το κείμενο του Κώστα Βουτσαδάκη και του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Εννέα ρεκόρ έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022» καταγράφει τα ορόσημα που επηρέασαν καθοριστικά την ενεργειακή αγορά το 2022, σηματοδοτώντας την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της χώρας με περισσότερες ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, την αυτοπαραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την πορεία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικότερα το ρωσικό αέριο.

Η καταγραφή αυτή αντλεί μεταξύ άλλων πηγών από τα παρατηρητήρια του Green Tank για τις Τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, τις Τάσεις στην κατανάλωση και τις εισαγωγές ορυκτού αερίου και τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές και ειδικότερα το γεγονός ότι το 2022 είναι το πρώτο έτος στην ιστορία κατά το οποίο η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεγάλα υδροηλεκτρικά (23667 GWh) ξεπέρασε την παραγωγή από ορυκτό αέριο και λιγνίτη μαζί (23534 GWh), ο Νίκος Μάντζαρης δήλωσε ότι: «Τα επίσημα στοιχεία του 2022 δείχνουν καθαρά ότι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση η οποία κορυφώθηκε τη χρονιά που πέρασε, είναι η αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση. Η οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης ζωής των ορυκτών καυσίμων ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή θέτει σε κίνδυνο την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον».

Η ειδησεογραφική ενημέρωση με τίτλο «Εννέα ρεκόρ έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022» δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2023 και είναι διαθέσιμη στο amna.gr.