Οι ενεργειακές κοινότητες εργαλείο κατά της ενεργειακής φτώχειας – Κρίσιμος ο ρόλος των Δήμων

Με το ερώτημα αν «μπορεί η Αθήνα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία», η δημοσιογράφος της Καθημερινής, Ελβίρα Κρίθαρη απευθύνθηκε σε ειδικούς/ές προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ανάμεσά τους και η Ιωάννα Θεοδοσίου. Αφορμή αποτέλεσαν οι προαναγγελίες της νέας δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός κέντρου καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και η παροχή φθηνής ενέργειας μέσα από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις η Ιωάννα Θεοδοσίου ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό ένας δήμος με τον συμβολισμό που έχει η Αθήνα να μπορεί να είναι πρωτοπόρος στα ζητήματα που αφορούν και την πράσινη μετάβαση και τη δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της μετάβασης αλλά και την ενεργειακή δημοκρατία». Επεσήμανε ωστόσο, ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, αλλά όλους και όλες καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται:

«Το κρίσιμο νομίζω για την Αθήνα – το οποίο μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα- είναι πώς ο δήμος ανοίγει αυτό το εργαλείο για τους πολίτες συνολικότερα, πώς μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες να συμμετέχουν στη δίκαιη μετάβαση συλλογικά. Και μπαίνει και ένα ερώτημα: σε αυτή τη μετάβαση από τα ορυκτά στις ΑΠΕ τα οφέλη σε ποιους πάνε; Μόνο σε αυτούς που μπορούν να έχουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις ή μήπως θα πρέπει να πάνε και στους πολίτες είτε μέσω των δήμων, είτε απευθείας;»

To άρθρο της Ελβίρας Κρίθαρη δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023 και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Καθημερινής.