Περισσότερες ΑΠΕ, αυτοπαραγωγή και μείωση της κατανάλωσης στα ενεργειακά ορόσημα του 2023

Σε συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή Euranet, ΣΚΑΪ 100.3 FM με την Κορίνα Γεωργίου, η Ιωάννα Σούκα, Αναλύτρια Δεδομένων, παρουσιάζει τις ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδας το 2023 με βάση τα δεδομένα που επεξεργάζεται το Green Tank, και αναλύει τους παράγοντες που θα ενισχύσουν τη στροφή της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αφορμή αποτέλεσε το άρθρο του Κ. Βουτσαδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα ενεργειακά ρεκόρ του 2023, το οποίο αντλεί από τις αναλύσεις του Green Tank.

Τα ορόσημα στα οποία επικεντρώθηκε η Ιωάννα Σούκα αφορούν την πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ παράλληλα με τη διαρκώς μειούμενη χρήση του λιγνίτη και του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενισχύοντας την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα δεδομένα του 2023 δείχνουν επίσης εκτόξευση του ενδιαφέροντος των πολιτών για αυτοπαραγωγή ενέργειας και έργα ενεργειακών κοινοτήτων, στοιχεία που αναδεικνύουν μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά τους καθώς επιδιώκουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στη μετάβαση.

Όπως τόνισε, αυτή η πρόοδος έχει και άμεσο κλιματικό αποτύπωμα. Το 2023 ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής παρουσίασε μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας σε ένα ιστορικό χαμηλό εκπομπών για τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με λιγότερο από 15 εκ. τόνους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης και τις πιθανές προκλήσεις, η Ιωάννα Σούκα αναφέρθηκε στον δεσμευτικό στόχο του ΕΣΕΚ για παραπάνω από 80% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έως το 2030 και στην ανάγκη για πολιτικές που θα ενισχύσουν τη στροφή της χώρας σε ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό μοντέλο.

Η συζήτηση μεταδόθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου  2024 και είναι διαθέσιμη στο skairadio.gr και στο κανάλι μας στο YouTube.

Στο κλείσιμο της συζήτησης η Ιωάννα Σούκα σχολίασε το μίνι ντοκιμαντέρ για τη δίκαιη μετάβαση και τη συμμετοχή των νέων στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Life ETX και της εκστρατείας Human Stories σε συνεργασία του Green Tank και του Carbon Market Watch.