Ενεργειακά ορόσημα 2023: Η χώρα έχει αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Eco News, ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου, η Ιωάννα Σούκα, Αναλύτρια Δεδομένων, παρουσιάζει τα δεδομένα του 2023 που δείχνουν ότι η χώρα έχει αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση και κινείται σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύ

 

Ενδεικτικά, με βάση τα δεδομένα που επεξεργάζεται το Green Tank, το 2023 η καθαρή ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή έφτασε το 57%, ενώ για περίπου έναν μήνα του έτους η λιγνιτική παραγωγή ήταν μηδενική. Παράλληλα, η κατανάλωση ορυκτού αερίου μειώνεται δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα μια σημαντική εξέλιξη που επεσήμανε η Ιωάννα Σούκα είναι ότι η αυτοπαραγωγή ενέργειας είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, το 2023 διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 421 MW, με τους πολίτες να στρέφονται όλο και περισσότερο στις ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε το άρθρο του Κ. Βουτσαδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα ενεργειακά ρεκόρ του 2023, το οποίο αντλεί από τις αναλύσεις του Green Tank, ενώ τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικότερα στη ραδιοφωνική εκπομπή EURANET.

Η εκπομπή προβλήθηκε την Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2024 και είναι διαθέσιμη στο skaitv.gr.