Νέα

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας στο κάδρο της ενεργειακής μετάβασης: Μεγαλώνει η συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες

Η ανασκόπηση του Green Tank με τίτλο «Ενεργειακές κοινότητες & αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές #5» παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις με βάση τα δεδομένα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έως και τον Δεκέμβριο 2023.

Για τις νέες υποδομές LNG στην Ελλάδα

Η Ιωάννα Σούκα εξηγεί γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι νέες υποδομές LNG, που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, να μετατραπούν σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία για το δημοσίευμα που υπογράφει το Energy Intelligence.

Τα μέτρα που θα θωρακίσουν τα νοικοκυριά απέναντι στην ενεργειακή και την κλιματική κρίση

Ανάλυση του Green Tank και της Facets εξετάζει 8 σενάρια για τον τομέα των οικιακών κτιρίων και 2 σενάρια για τον τομέα των οδικών μεταφορών και καταλήγει στους πιο αποδοτικούς συνδυασμούς μέτρων που θα μειώσουν τόσο το ανθρακικό αποτύπωμα όσο και το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών έως το 2030. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων μπορεί να εξασφαλίσει έως και €1.6 δις ετήσιο οικονομικό όφελος το 2030, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές των δύο τομέων έως και κατά 7.1 εκατ. τόνους CO2

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος με εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικά οφέλη για τα νοικοκυριά

Συνέντευξη του Νίκου Μάντζαρη στη Μάχη Τράτσα για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης «Στρατηγικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα ελληνικά νοικοκυριά», την οποία υπογράφουν το Green Tank και η εταιρεία συμβούλων Facets.

Webinars για τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη περιβαλλοντικών πολιτικών

Η iSea και το Green Tank διοργανώνουν τον τελευταίο κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων κατάρτισης με θέμα «Συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη περιβαλλοντικών πολιτικών» στο πλαίσιο του έργου «Γνωρίζω-Συμμετέχω-Προστατεύω το περιβάλλον»

Τάσεις στην κατανάλωση & τις εισαγωγές ορυκτού αερίου – Ιανουάριος 2024

Τον Ιανουάριο του 2024 η κατανάλωση αερίου ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Μάρτιο του 2022, αφού για πρώτη φορά έπειτα από 21 συνεχόμενους μήνες ξεπέρασε τις 6 TWh. Η βιομηχανική χρήση αερίου βρίσκεται σε μία διαρκή άνοδο, καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη κατανάλωση (0.8 TWh) της εξαετίας για τον μήνα Ιανουάριο, μετά το 2021, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις άλλες δύο χρήσεις, δηλαδή τον ηλεκτρισμό και τα δίκτυα διανομής. Για 5ο συνεχόμενο μήνα, οι εξαγωγές από την πύλη του Σιδηροκάστρου ήταν

Ενεργειακά ορόσημα 2023: Η χώρα έχει αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Eco News, ΣΚΑΪ, και την Κορίνα Γεωργίου, η Ιωάννα Σούκα παρουσιάζει τα δεδομένα του 2023 που δείχνουν ότι η χώρα έχει αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση και κινείται σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Green Tank για το πρόγραμμα Green Hipo

Το Green Tank ψήφισε θετικά στην 6η Γραπτή Διαδικασία της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΔΑΜ σχετικά με το έργο Green HiPo. Πρόκειται για έργο που αποτελεί τμήμα του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στον τομέα της αλυσίδας αξίας των τεχνολογιών υδρογόνου.

Το Green Tank για τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές

Το Green Tank ψήφισε θετικά σχετικά με τέσσερεις νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας που εξειδικεύτηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-27, καταθέτοντας ωστόσο σχόλια και προτάσεις.