Η Κοινωνία των Πολιτών απαιτεί το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να προτεραιοποιήσει τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και δίκαιης κοινωνίας

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.3.20201

Με πρωτοβουλία της Common Ground και της Greenpeace, 70 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην οποία περιγράφουν τις προτεραιότητές τους για μια πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη και ζητάνε μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη πολιτικών.

Η Ελλάδα όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη, έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλει το σχέδιο της στην ΕΕ όπου θα περιγράφει πώς θα δαπανήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Κοινωνία των Πολιτών το θεωρεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μια πραγματικά δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μετάβαση και ζητά διαφάνεια στη διαδικασία σχεδιασμού του.

Παρά τις ελπίδες για μια συμμετοχική και διαφανή διαδικασία, μέχρι στιγμής η Κοινωνία των Πολιτών έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής και παραμένει στο σκοτάδι για τα επόμενα βήματα. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια τόσο για λόγους παρακολούθησης και λογοδοσίας όσο και για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες, κάτι που είναι απαραίτητο για μια επιτυχημένη ανάκαμψη» λέει η εκπρόσωπος της Common Ground, Ντομινίκα Σπυράτου.

Καθώς οι πρόσφατες κρίσεις (οικονομική, υποδοχής προσφύγων, πανδημία) έχουν εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, οι υπογράφουσες οργανώσεις πιστεύουν πως οι πολιτικές για την ανάκαμψη θα πρέπει να στοχεύουν σε τυπικά παραμελημένους πληθυσμούς όπως τα φτωχά νοικοκυριά, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές και εκτοπισμούς.

«Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, την κλιματική κρίση και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες. Από την άλλη, έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη βιοποικιλότητα, τον πλανήτη, και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνο σε προ-πανδημιακά επίπεδα, αλλά για να κάνουμε την κοινωνία μας ισχυρότερη, υγιέστερη και πιο συνεκτική από ποτέ. Απειλή και ευκαιρία», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας.

«To Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από την πανδημία. Ωστόσο, οι πόροι θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο μόνο αν ο σχεδιασμός αξιοποίησής τους είναι συμμετοχικός και η στόχευση ξεκάθαρα πράσινη», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής του Green Tank.

Η Common Ground και οι υπόλοιποι συνυπογράφοντες καλούν την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να προσκαλέσει ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των κονδυλίων για την ανάκαμψη προτού κατατεθεί το τελικό της σχέδιο τον Απρίλιο, και να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του σχεδίου.
  • Να προετοιμάσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με προτεινόμενα προγράμματα, στόχους, ωφελούμενους και επιθυμητά αποτελέσματα, το οποίο θα περιλαμβάνει έγκυρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.
  • Να αυξήσει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια γύρω από τις διαδικασίες, συμπεριλαμβάνοντας τακτικές συνεδρίες ανταλλαγής πληροφοριών με ενδιαφερόμενους φορείς και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.

Γιατί είναι σημαντικό: Εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας  σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενίσχυση πολιτικών, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει από την πανδημία και θα την οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Μετά από χρόνια λιτότητας, την κρίση υποδοχής προσφύγων και τώρα την πανδημία, αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να αλλάξει πορεία και να αρχίσει πραγματικά να ανακάμπτει από οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τις πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν στη δυσμενή θέση που βρισκόμαστε σήμερα (αντιμετώπιση αυξανόμενων ανισοτήτων, πόλωση, αδικία, απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή).

Σημειώσεις:

  1. Τον Ιούλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε ένα ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη από την πανδημία, εκ των οποίων το 37% προορίζεται συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το υπόλοιπο ποσό για άλλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ψηφιακής μετάβασης, της δικαιοσύνης και της μακροοικονομικής σταθερότητας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μέχρι τα τέλη του Απρίλη να καταθέσουν τα τελικά τους σχέδια προκειμένου να λάβουν το μερίδιο της οικονομικής ενίσχυσης που τους αναλογεί. Η Ελλάδα θα λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

2. Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: το επίσημο σχέδιο της Ελλάδας για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

3. Διαβάστε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

4. Διαβάστε τα σχόλια του Green Tank στη διαβούλευση επί των στρατηγικών κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

5. Διαβάστε το άρθρο της Ιόλης Χριστοπούλου Απαραίτητη η διαβούλευση στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Σχεδίου Ανάκαμψης.