Το Green Tank στο 9o Our Ocean Conference – Οι δεσμεύσεις και η συμμετοχή μας

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί βρίσκονται υπό απειλή. Η ανάληψη δράσης δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και οι πιέσεις μεγάλες. Ο απολογισμός του 9ου Our Ocean Conference, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (15-17 Απριλίου 2024) με συμμετοχές από 119 χώρες, προκαλεί αισιοδοξία για την προστασία των θαλασσών μας και το μέλλον του πλανήτη.

Με 469 δεσμεύσεις συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων, η διεθνής κοινότητα έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στους διεθνείς στόχους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σημαντικές ήταν οι δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν και από την ελληνική κυβέρνηση με προϋπολογισμό άνω των 800 εκατ. δολαρίων (780 εκατ. ευρώ).

To Green Tank, σε συνεργασία με πολλές οργανώσεις και φορείς, συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

«30×30 challenge: Science evidence for effective marine protected areas»

Σε συνεργασία με το MEDASSET και τους εταίρους του έργου LIFE MareNatura, το Green Tank, ως ειδικός συνεργάτης πολιτικής του έργου, διοργάνωσε την ειδική εκδήλωση «30×30 challenge: Science evidence for effective marine protected areas» στις 15 Απριλίου 2024. Στόχος ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος της επιστήμης, των αξιόπιστων δεδομένων και της τεχνολογίας για την επίτευξη του χαρακτηρισμού 30% των ωκεανών ως προστατευόμενων έως το 2030. Ο στόχος αυτός, γνωστός και ως στόχος 30Χ30, προβλέπεται από το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα, δηλαδή τη διεθνή Συμφωνία Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ (από τον Δεκέμβριο 2022) και τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις καλές πρακτικές από διαφορετικές χώρες και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ ειδικών, στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν σήμερα τόσο για τον χαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών όσο και για την εξασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης.

Εκ μέρους του LIFE MareNatura, ο Παναγιώτης Κασαπίδης ανακοίνωσε τη δέσμευσή των εταίρων του έργου και του ειδικού συνεργάτη να εργαστούν για την επίτευξη του 30×30, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον 30 νέες θαλάσσιες σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητας (biodiversity hotspots) και προτείνοντας τουλάχιστον 20 νέες περιοχές για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 μέχρι τη λήξη του έργου, το 2029. Η δέσμευση κατατέθηκε επίσημα στο συνέδριο Our Ocean Conference και έγινε αποδεκτή. Η συνδρομή του έργου LIFE MareNatura, με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενσωματώθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας για τη διεύρυνση του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χαρακτηρίσει 32% των υδάτων της ως προστατευόμενων.

Στο πάνελ συμμετείχαν:

Anis Zarrouk, Συντονιστής Προγραμμάτων για τη Βιοποικιλότητα, SPA/RAC, του Περιφερειακού Κέντρο Δράσης για τη Μεσόγειο του Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και της Σύμβασης της Βαρκελώνης (SPA/RAC)

Mercedes Muñoz Cañas, Συντονίστρια Προγραμμάτων, IUCN

Oliver Yates, Επικεφαλής Διεθνών Προγραμμάτων για τη Θάλασσα, BirdLife International

Παναγιώτης Κασαπίδης, Επικεφαλής ερευνητής & Συντονιστής του προγράμματος LIFE MareNatura, ΕΛΚΕΘΕ

Τη συζήτηση άνοιξε η Νάντια Ανδρεανίδου, Συνεργάτιδα Προγραμμάτων και Πολιτικής του MEDASSET, η οποία παρουσίασε το έργο LIFE MareNatura.

Τον συντονισμό είχε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής και Συνιδρύτρια του The Green Tank που είναι ειδικός συνεργάτης του έργου LIFE MareNatura για θέματα πολιτικής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Life MareNatura είναι διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα του έργου.

Blue Carbon – the potential of coastal vegetated ecosystems in responding to the climate and biodiversity crisis

To Green Tank ήταν ανάμεσα στους συνδιοργανωτές της ειδικής εκδήλωσης «Blue Carbon – the potential of coastal vegetated ecosystems in responding to the climate and biodiversity crisis» μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων – Βιοτόπων και βασικό διοργανωτή το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) – Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

Η συζήτηση ανέδειξε την αξία των παράκτιων οικοσυστημάτων που δεσμεύουν μπλε άνθρακα ως μηχανισμών μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η αναγνώριση αυτού του ρόλου των παράκτιων οικοσυστημάτων απαιτεί ωστόσο να καλυφθούν κενά γνώσης που υπάρχουν, όπως επίσης και την ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια που αφορούν τόσο την κλιματική κρίση όσο και τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης και τη διασφάλιση βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να εξασφαλιστούν οφέλη για το κλίμα, τη φύση και την κοινωνία.

Στο πάνελ συμμετείχαν:

Καθ. Carlos M. Duarte, Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah, Σαουδική Αραβία

Minna Epps, Επικεφαλής, IUCN Global Ocean

Rosa Maria Roman-Cuesta, LULUCF Group, Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ΥΠΕΝ

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής και Συνιδρύτρια, The Green Tank.

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από:

Ευγενία Αποστολάκη, ΕΛΚΕΘΕ

Ιωάννης Σέμπος, ΕΜΠ

Σοφία Ριζοπούλου, ΕΛΚΕΘΕ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση σε αυτόν τον σύνδεσμο.

SAvE Whales: Δέσμευση του ΥΠΕΝ για την έξυπνη τεχνολογία που αποτρέπει τη σύγκρουση των φυσητήρων με διερχόμενα πλοία

Κατά τη διάρκεια του 9ου Our Ocean Conference, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μαζί με την διεθνή οργάνωση για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής OceanCare και το The Green Tank ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να διασφαλίσουν την εφαρμογή του συστήματος «SAvE Whales» στο Στενό των Κυθήρων. Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία έχει σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό εργαλείο για την προστασία των απειλούμενων φυσητήρων από συγκρούσεις με πλοία σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η διαφοροποίηση της διαδρομής τους.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει €2.3 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ η OceanCare θα συνδράμει με €700.000.

Με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ και του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών ΙΤΕ, στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η αναβάθμιση της τεχνολογίας «SAvE Whales» ώστε να καταστεί τελικά επίσημο εργαλείο αποτροπής και προειδοποίησης που θα ενημερώνει τα πληρώματα των πλοίων για την παρουσία φυσητήρων στο Στενό των Κυθήρων.

Μπορείτε να διαβάσετε το κοινό ΔΤ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

«Ένας ενθουσιώδης συνδυασμός παράλληλων εκδηλώσεων, δεσμεύσεων από εμάς και τους εταίρους μας, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συναντήσεις με άλλους συμμάχους στον αγώνα για ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς μας! Επόμενο βήμα για τη μετατροπή των δεσμεύσεων σε δράση», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου.