Το SAvE Whales στην 8η Συνάντηση ACCOBAMS – Η έξυπνη τεχνολογία για την προστασία των φυσητήρων

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 02 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα η 8η Συνάντηση της ACCOBAMS, της Συμφωνίας για τη Διατήρηση των Κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Παρακείμενη Ζώνη του Ατλαντικού. Εκεί, εκπρόσωποι των 24 συμβαλλόμενων κρατών θα εξετάσουν μέτρα για τη διατήρηση και προστασία των κητωδών. Ανάμεσά τους και ο πληθυσμός των φυσητήρων της Ανατολικής Μεσογείου που σήμερα εντάσσεται στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN ως είδος «Κινδυνεύον». Κυριότερη αιτία, η σύγκρουση με διερχόμενα πλοία.

Στη συνάντηση θα εξεταστούν οι εξελίξεις σχετικά με τον μετριασμό αυτής της απειλής. Ήδη προηγούμενες αποφάσεις και ψηφίσματα της ACCOBAMS τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, εστιάζοντας στη μετατόπιση των διαδρομών των πλοίων. Σε αυτά τα μέτρα έρχεται να προστεθεί και η αξιοποίηση της έξυπνης τεχνολογίας με το πιλοτικό σύστημα SAvE Whales, το οποίο θα παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα σε ειδική εκδήλωση κατά την 8η Συνάντηση της ACCOBAMS, όπου θα προβληθεί και το ενημερωτικό βίντεο animation της OceanCare «SAvE Whales – Προστατεύοντας τους φυσητήρες από τις συγκρούσεις με πλοία».

Το βίντεο animation αφηγείται την ιστορία του SAvE Whales (System for the Avoidance of ship-strikes with Endangered Whales), μιας πρωτοποριακής παγκοσμίως τεχνολογίας που εντοπίζει τους φυσητήρες και μεταδίδει την ακριβή θέση τους στα διερχόμενα πλοία σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. Χρησιμοποιεί αυτόνομους ακουστικούς σταθμούς στη θάλασσα που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στην προστασία των κητωδών καθώς συμπληρώνει τις υπόλοιπες δράσεις για την προστασία των φυσητήρων.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Τώρα οφείλουμε να αναλάβουμε δράση. Η μετατόπιση της πορείας των πλοίων, η μείωση της ταχύτητας και οι νέες τεχνολογίες σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η μετατόπιση των διαδρομών των πλοίων μπορεί να γίνει η συνταγή της επιτυχίας. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτό από τους υπεύθυνους/ες χάραξης πολιτικής και τον τομέα της ναυτιλίας: μαζί μπορούμε να καταφέρουμε την ανάκαμψη του πληθυσμού κητωδών στη Μεσόγειο.», δήλωσε ο Nicolas Entrup, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στην OceanCare.

Η ανάπτυξη του συστήματος υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την OceanCare και πραγματοποιήθηκε από Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ (Ελλάδα) και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (Ελλάδα), μέσα από τη συνεργασία με την επίσης ελληνική Marine Traffic, την εταιρεία Green2Sustain και το ερευνητικό κέντρο CINTAL – Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε (Πορτογαλία). Έχοντας πλέον επιβεβαιώσει την αποτελεσματική λειτουργία του, αυτή την περίοδο η OceanCare σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Green Tank ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τη συμβολή ενός τέτοιου συστήματος στην προστασία του πληθυσμού των απειλούμενων φυσητήρων.

«Το SAvE Whales ενδιαφέρει ειδικά την Ελλάδα καθώς η Ελληνική Τάφρος είναι μία από τις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου για συγκρούσεις με φυσητήρες, καθώς είναι ο πυρήνας του ενδιαιτήματος τους και περιοχή όπου κινούνται πολλά και μεγάλα πλοία με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τους φυσητήρες. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως παγκοσμίου σημασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά (ΙΜΜΑ) και αν δεν πάρουμε γρήγορα τα αναγκαία μέτρα, ο πληθυσμός των φυσητήρων θα εξαφανιστεί σε μερικά χρόνια.», σημείωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

«Βλέπουμε θετικά την κινητοποίηση των ελληνικών φορέων με τη συμμετοχή τους στη φετινή συνάντηση της ACCOBAMS και ελπίζουμε πως θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την προστασία των φυσητήρων. Το SAvE Whales είναι μια ώριμη επιλογή, ειδικά για τις περιοχές εκείνες, όπως είναι τα Στενά των Κυθήρων, όπου η εφαρμογή άλλων μέτρων, ιδίως η διαφοροποίηση/μετατόπιση των διαδρομών των πλοίων δεν είναι εφικτή.», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής του Green Tank.

Το βίντεο animation της OceanCare «SAvE Whales – Προστατεύοντας τους φυσητήρες από τις συγκρούσεις με πλοία» είναι διαθέσιμο στο κανάλι της OceanCare στο YouTube  και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

Σημειώσεις: