To SAvE Whales στο Βήμα της Κυριακής

Το σύστημα SAvE Whales, η έξυπνη τεχνολογία που μεταδίδει την ακριβή θέση των φυσητήρων στις θάλασσες της Μεσογείου και ειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία ώστε να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση, γίνεται άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, με τίτλο “Made in Greece σύστημα για τη σωτηρία των φαλαινών“.

Αφορμή για το άρθρο που υπογράφει η Μάχη Τράτσα αποτέλεσε η παρουσίαση του καινοτόμου αυτού συστήματος στην πρόσφατη συνάντηση των 24 συμβαλλόμενων κρατών της ACCOBAMS (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Παρακείμενη Ζώνη του Ατλαντικού), που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Μάλτα, και στην οποία συμμετείχε και ελληνική αντιπροσωπεία.

Όπως αναφέρει το άρθρο, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την ACCOBAMS προτείνεται με τη μορφή κατεπείγοντος η λήψη μέτρων μετριασμού της πρόσκρουσης κητωδών με διερχόμενα πλοία από τα κράτη-μέρη, με προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κινδύνου όπου οι προσκρούσεις είναι συχνές, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Τάφρος.

Σε αυτό το πρόβλημα απαντάει η τεχνολογία του συστήματος SAvE WHALES που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της ACCOBAMS και το οποίο έχει δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα στις πιλοτικές δοκιμές του. Εξάλλου, το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και άλλων επιστημονικών φορέων και της οργάνωσης Ocean Care ειδικά για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης των φυσητήρων με τα διερχόμενα πλοία, που είναι μία από τις κυριότερες απειλές που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του πληθυσμού των φυσητήρων στη Μεσόγειο.

«Βλέπουμε θετικά την κινητοποίηση των ελληνικών φορέων με τη συμμετοχή τους στη φετινή συνάντηση της ACCOBAMS και ελπίζουμε πως θα αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες δυνατότητες για την προστασία των φυσητήρων. Το SAvE Whales είναι μια ώριμη επιλογή, ειδικά για περιοχές, όπως είναι τα Στενά των Κυθήρων, όπου η εφαρμογή άλλων μέτρων, ιδίως η μετατόπιση των διαδρομών των πλοίων, δεν είναι εφικτή », αναφέρει η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια πολιτικής του Green Tank.

Η ανάπτυξη του συστήματος υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ocean Care και πραγματοποιήθηκε από Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ (Ελλάδα) και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (Ελλάδα), μέσα από τη συνεργασία με την επίσης ελληνική Marine Traffic, την εταιρεία Green2Sustain και το ερευνητικό κέντρο CINTAL – Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε (Πορτογαλία). To Green Tank σε συνεργασία με την Ocean Care, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, και το ΙΤΕ ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τη συμβολή ενός τέτοιου συστήματος στην προστασία του πληθυσμού των απειλούμενων φυσητήρων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και είναι διαθέσιμο σε αυτόν τον σύνδεσμο.